Slovenija
17 ogledov

Volišča zaprta, sedaj vse v rokah številk

(Foto: Benjamin Kovač)
1/6
Žurnal24 main
Ob 19. uri so se zaprla volišča po državi, na katerih smo državljani volili svoje lokalne predstavnike za naslednja štiri leta. Volilna udeležba po prvih podatkih nizka.

Župane in občinske organe so državljani izbirali v 212 občinah, prvič tudi v novi občini Ankaran. V občinah z ustanovljenimi ožjimi deli pa so hkrati volili še v svete krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti.

Za županske stolčke se skupno poteguje 703 kandidati, za okoli 3400 mest v občinskih in mestnih svetih je kandidatov 23.328, za svete četrtnih, krajevnih in vaških skupnosti pa 14.686. V devetih občinah so v občinski svet volili tudi predstavnike narodnih skupnosti, v 19 občinah pa predstavnika romske skupnosti.

Do 16. ure volila manj kot četrtina

Najvišja volilna udeležba do 16. ure je bila po podatkih Državne volilne komisije v občini Sveti Andraž v Slovenskih Goricah (več kot 70,3-odstotka), najnižja pa v občini Veržej (21,59-odstotna). V mestnih občinah so volivci še redkeje oddajali svoj glas, povprečje je 26,14 odstotka. Najnižja volilna udeležba med mestnimi občinami je v Celju (21,62-odstotna), najvišja pa v Slovenj Gradcu (42,87-odstotna).

Več kot polovica volivcev je do omenjene ure volilo le v 13 občinah.

Današnje redne lokalne volitve so začetek konca petega mandata občinskih organov po reformi slovenske lokalne samouprave leta 1993. Število občin se je v tem času povečalo iz prvotnih 147 v letu 1994 na skupno 212. Zadnja je bila ustanovljena Občina Ankaran, ki bo pričela z delovanjem po konstituiranju občinskih organov, finančno pa s 1. januarjem 2015.

Na tokratnih lokalnih volitvah je imelo volilno pravico približno trikrat višje število tujcev kot pred štirimi leti, skupno po oceni Ministrstva za notranje zadeve 73.822 oseb. Povečanje števila je posledica spremenjenega Zakona o lokalnih volitvah, ki državljanom držav članic Evropske Unije omogoča, da volijo in so voljeni v občinski svet takoj, ko se stalno ali začasno prijavijo. Doslej so morali imeti v Sloveniji najmanj pet let prijavljeno stalno prebivališče, kar je bilo v nasprotju z evropsko direktivo, ki ureja volilno pravico.  

Državljani t.i. tretjih držav imajo – pod pogojem, da imajo stalno prebivališče v Republiki Sloveniji najmanj pet let – pravico voliti na lokalnih volitvah, kandidirati pa ne.

Drugi krog 19. oktobra

Tam, kjer nobenemu od kandidatov v prvem krogu ne bo uspelo zbrati večine glasov, bo o županu odločal drugi krog, ki bo predvidoma 19. oktobra. V njem se bosta pomerila kandidata, ki bosta v prem krogu najuspešnejša. Slednji zagotovo ne bo potreben v nekaj manj kot polovici občin; v 36 je bil namreč le en županski kandidat, v 63 sta kandidata dva. Na zadnjih rednih lokalnih volitvah pred štirimi leti je bilo v prvem krogu izvoljenih 134 županov.