Slovenija
43 ogledov

Volite lahko samo v domačem kraju

lokalne volitve, ljubljana, volilna skrinjica Žurnal24 main
Pred nedeljskimi lokalnimi volitvami Državna volilna komisija opozarja, da lahko volite le v domačem kraju.

Ker naj bi veliko število volivcev želi glasovati izven kraja stalnega prebivališča (Omnia voliščih), Državna volilna komisija vnovič opozarja, da to na lokalnih volitvah ni mogoče. V skladu z zakonom o lokalnih volitvah tako ni mogoče tudi glasovanje po pošti iz tujine. "To torej pomeni, da na lokalnih volitvah volivke in volivci ne morejo glasovati po pošti iz tujine, kot tudi ne na diplomatskih predstavništvih ter slovenskih konzulatih v tujini,“ pojasnjujejo na Državni volilni komisiji.

Glasovanje po pošti je iz Slovenije sicer možno, a morajo volivci o nameri, da bodo glasovali po pošti, pri občinski volilni komisiji vložiti najpozneje deset dni pred dnevom glasovanja na volitvah.

Glasujejo lahko tudi tuji državljani

Na lokalnih volitvah lahko vsak voli le v svoji občini, saj je volilna pravica vezana na prebivalce lokalne skupnosti. Volilno pravico na lokalnih volitvah imajo tako tudi državljani drugih držav članic Evropske unije z dovoljenjem za stalno prebivanje in prijavljenim stalnim prebivališčem oziroma potrdilom o prijavi prebivanja in prijavljenim začasnim prebivališčem Sloveniji ter tujci z dovoljenjem za stalno prebivanje in prijavljenim stalnim prebivališčem v Sloveniji.

Bolni lahko glasujejo na domu

Volivke in volivci, ki se v nedeljo ne bodo mogli zglasiti na volišču, pa imajo še danes in v četrtek možnost, da na lokalnih volitvah predčasno glasujejo.Tisti, ki v nedeljo na volišča en bodo mogli zaradi bolezni, pa lahko v nedeljo izkoristijo možnost glasovanja pred volilnim odborom na svojem domu. Vendar pa morajo svojo željo po takšnem načinu glasovanja sporočiti občinski volilni komisiji najpozneje danes.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.