Slovenija
2817 ogledov

To imata SDS in SAB skupnega

Novice: Saga se bliža koncu: Janša vendarle odprl pismo - Janez Janša Vlada RS
Delež zelo nezadovoljnih z delom vlade je nekoliko manjši. Med strankami sta v zadnjem mesecu največ pridobili SDS in SAB.

Decembrska javnomnenjska raziskava Dela, ki jo je opravila Mediana, kaže, da je delež zelo nezadovoljnih z delom vlade nekoliko manjši. Med strankami sta v zadnjem mesecu največ pridobili SDS in SAB.

Med strankami je na vrhu lestvice SDS, ki so ji sodelujoči v raziskavi namenili 18,9 odstotka, kar je dobre tri odstotne točke več kot novembra in najvišji rezultat stranke v tem letu. Sledita SD z 11,8 odstotka podpore (novembra 12,8) in Levica z 8,2-odstotno podporo (novembra 7,1).

Za 2,1 odstotne točke višjo podporo kot pred enim mesecem so anketiranci tokrat namenili SAB, ki je s 5,8 odstotka skočila na četrto mesto. Tako velikega deleža glasov in tako visoke uvrstitve še ni imela. Sledita NSi (5,7 odstotka, novembra 5,5) in LMŠ, ki že tretji mesec zapored izgublja po dve odstotni točki (4,8 odstotka, novembra 6,6). Oktobra je bila še izenačena s SD in Levico pri okrog 8,5 odstotka.

Anketiranci so SNS namenili 1,6 odstotka (novembra 1,5), DeSUS pa bi dobil 1,2 odstotka glasov (novembra 0,4). Podpore SMC v anketi niso merili, ker stranke ni več. Piratsko stranko bi podprlo 2,5 odstotka vprašanih (novembra 2,1), SLS 1,9 odstotka (novembra 1,7), Dobro državo 1,5 odstotka (novembra 1,9) in Zelene Slovenije 1,4 odstotka (novembra 1,6).

državni zbor | Avtor: Državni zbor/Sušnik Matija Državni zbor/Sušnik Matija

Manj neopredeljenih kot pred tem

Katero drugo stranko bi volili štirje odstotki vprašanih (novembra 2,7). Delež neopredeljenih se je zmanjšal za 1,2 odstotne točke na 19,7 odstotka, za skoraj pet odstotnih točk pa je manj tistih, ki so odgovorili, da jih ni prepričala nobena stranka. Tako da se je skupno število tistih, ki niso vedeli, komu nameniti svoj glas, oziroma ki so odločeni, da ga ne bodo nikomur, zmanjšalo s slabe tretjine na nekaj več kot 26 odstotkov.

Volivci naklonjeni novim obrazom

V ločenem vprašanju so pri Mediani merili še, kakšne so preference respondentov glede novih strank, list in gibanj, ki napovedujejo, da se bodo podale v boj za parlamentarne sedeže. Za zdaj so volivci kar naklonjeni novim akterjem, gibanju Povežimo Slovenijo bi denimo glas dalo 5,8 odstotka vprašanih, Naši deželi 4,2 odstotka, stranka Resni.ca bi dobila 2,9, stranka Zelenih dejanj (Z.dej) 2,8 in Konkretno 2,6 odstotka.

Vladi in državnemu zboru višja povprečna ocena

Potem ko je vlada novembra dobila najnižjo oceno v tem mandatu, se je delež tistih, ki njeno delo vidijo zelo negativno, nekoliko zmanjšal - z več kot 40 na dobrih 36 odstotkov. Negativno oz. zelo negativno sicer delo vlade vidi 56,4 odstotka anketirancev, pozitivno oz. zelo pozitivno pa 22,5 odstotka. Tako vlada kot DZ sta dobila višjo povprečno oceno kot novembra, vlada 2,4, DZ pa 2,3.

Poklukar bolj priljubljen kot Pahor

Vlada RS Janez Poklukar | Avtor: Vlada RS Vlada RS
Na vrhu lestvice priljubljenosti politikov je minister za zdravje Janez Poklukar, sledi predsednik republike Borut Pahor. Na tretje mesto se je vrnil predsednik DZ Igor Zorčič, sledijo zunanji minister Anže Logar, minister za delo Janez Cigler Kralj in minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec.

Na sedmo mesto se je uvrstil vodja poslancev SD Matjaž Han, sledi predsednica SD in evropska poslanka Tanja Fajon, ki se je tokrat pomaknila za tri mesta po lestvici navzdol. Sledi koordinator Levice Luka Mesec, prvo deseterico pa zaključuje predsednik NSi in obrambni minister Matej Tonin, ki se je premaknil za štiri mesta navzdol.

Anketo je za uredništvo Dela naredil Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana med 6. in 9. decembrom na vzorcu 717 ljudi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5