Slovenija
23 ogledov

Volitve in referendum hkrati?

lokalne volitve, celje, volišče, volilna skrinjica Žurnal24 main
Najverjetneje marca se obetajo tako nadomestne županske volitve kot referendum o družinskem zakoniku. Župani, ki so bili izvoljeni v državni zbor (DZ), bodo dobili naslednike, odločalo pa se bo še o tem, ali naj novi zakonik velja ali ne.

Tako vladna služba za lokalno samoupravo in regionalno politiko kot Državna volilna komisija za dan lokalnih volitev in referenduma o družinskem zakoniku predlagata 11. marec. Županske volitve sicer razpišejo občinske volilne komisije samostojno in ni nujno, da potekajo na isti dan. Za referendum pa bo treba najprej zbrati ustrezno število podpisov volivcev.

Aktivnosti po praznikih

Zbiranje podpisov za referendum o družinskem zakoniku se bo nadaljevalo 3. januarja. Kot je za STA pojasnil predsednik DZ Gregor Virant, je namreč ugodil pobudi Civilne iniciative za družino in pravice otrok, naj se aktivnosti nadaljujejo po praznikih. Za zbiranje podpisov imajo na voljo še 33 dni.

Civilna iniciativa je septembra v dveh dneh zbrala več kot 25 tisoč podpisov, za razpis referenduma jih je potrebnih 40 tisoč. Če bi podpise začeli vnovič zbirati 3. januarja, bi jih lahko zbirali najdlje do vključno 4. februarja. Če bi Civilna iniciativa za družino in pravice otrok rok za zbiranje podpisov izkoristila v celoti in bi DZ referendum razpisal okoli 15. februarja, bi referendum lahko izvedli sredi marca in bi omenjeni 11. marec zamudili. Lahko pa civilna iniciativa podpise, če jih bo zbrala, v DZ vloži tudi prej.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.