Slovenija
6540 ogledov

Golob napovedal referendum, ki bi bil junija prihodnje leto

Svoboda Anže Petkovšek Volilni štab stranke Svoboda
Predsednik vlade Robert Golob napovedal referendum o sprembah volilnega sistem, ki bi potekal sočasno z evropskimi volitvami.

"Ponovno smo preverili, katera so vprašanja, ki so glede volitev pomembna ljudem, Na podlagi vprašalnika so se izkristalizirale usmeritve. Vprašanje o obvezni volilni pravici je vprašanje, ki ga je smiselno nasloviti,"  je na javnem posvetu o spremembah volilnega sistema dejal premier Robert Golob. "V Luksemburgu imajo obvezno volilno pravico, brez sankcij, in so s tem neizmerno zadovoljni. Naklonjenost volivk in volivcev glede obvezne udeležbe na volitvah se je povečala, ne zmanjšala," pravi Golob.

Rezultati vladne spletne ankete o volilni zakonodaji, ki jo je izpolnilo 1336 državljanov, namreč kažejo, da več kot polovica vprašanih podpira obvezno udeležbo na volitvah. Vprašani kot najpomembnejše ocenjujejo parlamentarne volitve na podlagi teh država dobi čim bolj stabilno vlado, ki lahko večinsko izpolni svoj program. Večina meni tudi, da morajo biti v parlamentu zastopane tudi manjše stranke, da veljavni sistem državnozborskih volitev ni primeren ter se zavzema za čim bolj enostaven in razumljiv volilni sistem.

Spremembe volilne zakonodaje so zaradi kalkulacij političnih strank težek izziv, zato si želi, da bi do konsenza prišli tudi s posvetovanjem z ljudmi. "Ta proces smo sprožili, da vidimo, ali lahko najdemo konsenz za spremembo volilne zakonodaje, ker tudi ta zahteva ustavno večino. Jaz sem optimist," pravi Golob. Za spremembo volilne zakonodaje je potrebna dvotretjinska večina vseh poslancev. 

V koaliciji zagovarjajo proporcionalni volilni sistem, ki naj bi z ukinitvijo volilnih okrajev in uvedbo preferenčnega glasu, zagotovil največji možni vpliv volivcev na izbiro predstavnikov v državnem zboru. 

Med predlogi za izboljšanje volilnega sistema pa so vprašani najpogosteje navedli uvedbo preferenčnega glasu in ukinitev okrajev, omejitev kandidature in pogoj nekaznovanosti, možnost uvedbe e-volitev, možnost odpoklica voljenih predstavnikov ter spremembo volilnih enot in okrajev.

Volina pravica že za 16-letnike?

"Pojavljajo se ideje, da se prag za volilno pravico spusti na 16 let. Tudi to je vprašanje, ki ga je smiselno nasloviti. Ugotoviti je treba, ali je družba že toliko zrela, da volilno pravico približa tudi mlajšim," pravi Golob. Anketirani so podprli proporcionalni volilni sistem, ki prinaša ravnotežje, pravi Golob, vendar je potrebno ta sistem izboljšati, na kak način, pa naj odgovori stroka, pravi premier. 

Golob napovedal referendum, ki bi bil junija prihodnje leto

"Mislim, da je prav, da bi bila oblikovana rešitev preverjena na referendumu," pravi predsednik vlade. Referendum naj bi bil izpeljan še pred izpeljavo ustavnih sprememb, šlo bi torej za posvetovalni referendum. "Spremembe je potrebno izvesti leto in pol pred volitvami, idealen trenutek za izvedbo referenduma bi bile volitve v Evropski parlament. Stroški bi bili manjši, hkrati bi imeli višjo volilno udeležbo. Zato je potrebno že zdaj narediti naslednji korak," pravi Golob. Volitve v Evropski parlament bodo potekale med 6. in 9. junijem 2024. Pri tem premier poudarja, da mora biti vprašanje na referendumu oblikovano jasno, da se ne bi ponovila zgodba referenduma o volilnem sistemu, ki smo ga že imeli. 

 

Komentarjev 35
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 06:48 24.oktober 2023.

    Glede na dejstvo, da smo slovenski državljani hudo slabo vzgojeni, bi veljalo volitve in referendume postavit v obvezo vsakemu državljanu, to je njegova dolžnost...kakor tudi nujno spremenit sledeče: nihče ne more kandidirat ki je v kazenskem postopku in tudi nihče ...prikaži več ne more kandidirat več kot 2x v življenju za funkcijo. Nujno moramo dolgoletne krajevne šerife odstranit, ker škodujejo proračunu. 2 mandata in adijo, nazaj v službo, da ne postane mafijozo.

  • papak 02:30 24.oktober 2023.

    Sej je vseeno.

  • Kmodri 20:43 23.oktober 2023.

    Kaj bomo postali monarhija?