Slovenija
11 ogledov

Volitve najbrž v začetku aprila

“Nove občine še ni, tudi volitve še niso razpisane. Ko bodo, bom povedal svojo o Žurnal24 main
Zakon o ustanovitvi na januarski seji državnega zbora. Strmčnik z neodvisno listo.
Ena komisija
Postopek. Aleksij Mužina, pravni strokovnjak in predsednik občinske volilne komisije v Kopru, je povedal, da bo volitve v obeh občinah, ki bosta pravni naslednici zdajšnje MOK, koprski in ankaranski, vodila aktualna volilna komisija MOK. Novo občinsko volilno komisijo namreč imenuje šele občinski svet.

“Predsednik državnega zbora pričakuje, da bo zakon o ustanovitvi občine Ankaran sprejet predvidoma na januarski seji,” so nam dejali v kabinetu Pavla Gantarja. Pred tem mora zakon v zakonodajni postopek vložiti vlada, k čemur jo je Gantar že pozval. V Kopru in Ankaranu medtem že razmišljajo o volitvah.

Mimo navodil strank
Ne bo šlo za strankarski projekt, že vse od začetka ni šlo. Nobeni od političnih opcij nismo ničesar obljubljali, nimamo botrov, smo samorastniki. Želel bi, da bi bil Ankaran v prihodnje organiziran tako, da ne bi hodili po navodila k strankam, ampak bi strnili vrste in skupaj naredili čim boljšo občino,” je Gregor Strmčnik, pobudnik nove občine Ankaran, odgovoril na vprašanje, kako se bodo organizirali na volitvah. Pričakovati je, da bo sam kandidiral za župana, vendar nam tega še ni želel jasno potrditi. Napovedal pa je svojo neodvisno listo.

Volilna opravila bi se lahko začela že marca.
Aleksij Mužina, pravni strokovnjak

Novi odbori
Da bo kljub razočaranju nad delitvijo občine oziroma prav zato njegova stranka kandidirala tudi v Ankaranu, je že povedal tudi Boris Popovič, župan Mestne občine Koper (MOK). “To jemljem kot poskus nadaljevanja tega, čemur smo se uprli,” je odgovoril Strmčnik. Konkurence vseeno ne podcenjuje in priznava, da bo treba za uspeh še zelo trdo delati. Spomnimo, da se je na referendumu za samostojno občino Ankaran opredelilo (le) 56 odstotkov Ankarančanov.

V volilni boj se bodo zagotovo vključili tudi SD. Marijan Križman, poslanec in član koprskih SD, nam je dejal, da so že začeli z dejavnosti za ustanovitev občinskega odbora stranke v Ankaranu, ki bo pripravil tudi listo za volitve. “O morebitnem županskem kandidatu pa je še prezgodaj govoriti,” je pristavil. Da bodo oblikovali svoj odbora in listo za volitve, je napovedala tudi Olga Franca, predsednica koprske SLS.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.