Slovenija
2 ogledov

Volitve v DS konec novembra

DRŽAVNI SVET Dejan Mijović
Splošne volitve predstavnikov lokalnih interesov v državni svet bodo v sredo, 21. novembra, splošne volitve predstavnikov preostalih interesnih skupin pa bodo potekale dan pozneje, 22. novembra.

Za dan razpisa splošnih volitev, s katerim začnejo teči roki za volilna opravila, se šteje ponedeljek, 10. september.

DS sicer šteje 40 članov, predstavnikov tako delovnih in socialnih interesov (funkcionalni interesi) kot predstavnikov lokalnih interesov (teritorialni interesi). Po štirje svetniki so predstavniki delodajalcev, predstavniki delojemalcev ter predstavniki kmetov, obrtnikov in samostojnih poklicev, šest je predstavnikov negospodarskih dejavnosti, poleg teh pa je še 22 predstavnikov lokalnih interesov. Člani DS so voljeni za dobo petih let.

Državni svet lahko predlaga državnemu zboru sprejem zakonov; daje DZ mnenje o vseh zadevah iz njegove pristojnosti; zahteva, da DZ pred razglasitvijo kakega zakona o njem še enkrat odloča; zahteva razpis naknadnega zakonodajnega referenduma; in zahteva preiskavo o zadevah javnega pomena.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.