Slovenija
17 ogledov

Volivci DeSUS-a prej za Janšo

Janez Janša Anže Petkovšek
Skoraj petdeset odstotkov volivcev DeSUS-a bi v drugem krogu glasovanja za mandatarja predlagalo Janeza Janšo, za Zorana Jankovića pa bi se odločilo 31 odstotkov. Desnosredinska koalicija se jim zdi najboljša rešitev.

Na vprašanje, koga bi na mestu predsednika države predlagali za mandatarja v drugem krogu, se večina volivcev DeSUS-a v izbiri Janković - Janša odloča za slednjega, kaže javnomnenjska raziskava Valicona.

Najbolj primeren kandidat bi se jim tako zdel Janez Janša (zanj bi se odločilo 49 odstotkov sodelujočih v raziskavi), za Zorana Jankovića pa bi bilo 31 odstotkov anketirancev. Dvajset odstotkov privržencev DeSUS-a se pri tem ni opredelilo.

Na vprašanje, katera od možnih vlad bi bila v trenutni situaciji najboljša rešitev, je 35 odstotkov volivcev DeSUS-a izbralo desnosredinsko koalicijo pod vodstvom Janeza Janše, 16 odstotkov pa levosredinsko koalicijo pod vodstvo Zorana Jankovića.

Povsem enak odstotek glasov, kot bi jih med volivci DeSUS-a dobila Janševa desnosredinska koalicija, pa bi volivci omenjene stranke namenili tudi vladi narodne rešitve pod vodstvom nestrankarskega predsednika, z dvotretjinsko večino v parlamentu.

V raziskavi so sodelovali volivci, ki so na anketo odgovarjali že na volilno nedeljo 4. decembra 2011. Odzvalo se je 1.231 ljudi, ki predstavljajo vzorec volivcev iz 4. decembra. V Valiconu so ob tem dejali, da je bil odziv zelo visok (86 odstotkov).

Tokratno anketiranje je potekalo med 12. in 16. januarjem, in sicer s pomočjo spletne aplikacije Valiconovega spletnega panela Jazvem.si.

Komentarjev 1
  • PIKO5 17:22 19.januar 2012.

    Desus je že dobro sodeloval z Janezom Janšo nevem zakaj toliko zavlačevanja ?????