Slovenija
12356 ogledov

Volk: "Za napadi ne stoji Rusija, pač pa …"

Hekerji heker napad kibernapad kripto kriptonapad
Slovenske spletne strani so še naprej tarča kibernetskih napadov. Državni sekretar Vojko Volk zagotavlja, da razmere pristojni obvladujejo.

"Kibernetski incidenti trajajo še ta hip. Vendar lahko zatrdim, da so razmere ta hip obvladljive," je na tiskovni konferenci po seji vlade dejal državni sekretar Vojko Volk. Slovenija je tarča DDoS napadov, kjer gre za onemogočanje dostopa do spletnih strani. Trenutno potekajo napadi na dveh domenah, med njimi na domeni gov.si. 

Volk je pojasnil, da ukrepe sprejemamo na dnevni ravni in da je operativna skupina sekretariata za nacionalno varnost ves čas v stiku. "Lahko potrdim – in te vesti smo bili zelo veseli –, da je predsednik vlade zagotovil dodatna finančna sredstva in kadrovske okrepitve sektorja za kibernetsko varnost," je povedal Volk. "Smo na dobri poti, da se pred DDoS napadi v prihodnje uspešneje ubranimo. Slovenija ostaja varna in stabilna država tudi, ko gre za kibernetske incidente."

Kibernetski napadi se dogajajo po vsej Evropi in Slovenija po Volkovih besedah ni izjema. "Vemo, da se v veliki večini primerov za tem skriva ne Rusija, ampak jaz tem rečem Putinov režim, ker si tudi sami pripisujejo, da to delajo. Ni pa vedno samo Putinov režim in ni mogoče vedno atribuirati samo na Rusijo te napade. Dostikrat so kakšni drugi subjekti, kriminalne združbe in je pa to zelo težko ugotavljati. Edini način, da se pred tem ubraniš, je preventiva."

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 37
  • Avatar Jurič Zvonko
    juric 07:32 12.april 2024.

    Za napadi stojijo Ovce. A ne Volk?

  • BenX 20:32 11.april 2024.

    Nimamo mi tolko računalnikov nekje v skladišču, da lahko celo Rusijo sesujemo? 🤪

  • Kondor 18:24 11.april 2024.

    Ko ne vedo najti krivce obtožijo Ruse in Putina. Kot, da takšnih napadov pred vojno v Ukrajini ni bilo po svetu in verjetno tudi pri nas.