Slovenija
1885 ogledov

Volkovi ponoči pobili več kot 30 ovc

Volk Profimedia
Volkovi so ponoči nad Poljanami pobili več kot 30 ovc.

Iz Sindikata kmetov Slovenije so sporočili, da se je ponoči v vasi Dolenja Žetina na območju Poljan zgodil pokol več kot 30 ovc. Oškodovani rejec Janez Bogataj je povedal, da je ovce nedvomno poklalo krdelo volkov. To je prvi takšen napad na poljanski strani Blegoša, težave pa so v minulih mesecih že imeli na selški in cerkljanski strani.

Bogataj je pojasnil, da v njihovih krajih do sedaj ni bilo volkov, letos pa so se množično pojavili. Prepričan je, da volkovi na to območje ne spadajo in da ovčereja v takih razmerah ni mogoča. Volkovi so mu namreč zgolj v eni noči pobili kar tretjino ovc.

Da bo v tropu nadomestil ta izpad, bo zaradi plemenskih živali in zaščite porekla trajalo od tri do štiri leta, saj takšne drobnice ni mogoče kar tako kupiti. Zato tudi odškodnina, ki jo kmetje prejmejo ob napadih zveri, po njegovem mnenju nikakor ni zadostna.

Ovce je imel zaščitene v ogradi z električnim pastirjem, vendar ta volkov ni zadržal. Napad je po Bogatajevih ocenah izvedlo od sedem do osem, morda celo deset volkov. Kot je poudaril, ovc v tem hribovitem okolju nikakor ne more drugače zavarovati oziroma zaščititi pred volkovi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar ovca
    ovca 08:33 13.september 2019.

    Električna ograja volkov ni ustavila. OK. Je bila ograja prenizka, je bilo med žicami preveč prostora, je bila v ograji elektrika, itd. Očitno ograja NI bila ustrezna. OK. Ovac se tam ne da drugače zavarovati. Da, ni za verjet. Manjkali ...prikaži več so še 3 pastirski psi. Torej, žal ovčjerejec NI naredil vsega. Volkov nikoli ni bilo tam. Bolje bi bilo napisano, ovčjerejec volkov tam ni nikoli videl. Volk je žival, ki se človeka izogne na zelo daleč. Že ve, zakaj....