Slovenija
249 ogledov

Vozi le z eno roko

Darko Đurić avto upravlja zgolj z desno roko prek krmilne palice. (Foto: Iztok G Žurnal24 main
Dosežek. Darko Đurič je opravil vozniški izpit le z eno roko in brez nog.

Dvajsetletni Darko Đurić s Podbrezij je eden od številnih voznikov, ki so ta teden pridobili vozniško dovoljenje. Se pa od večine razlikuje v bistveni stvari. Je namreč invalid ter vozi zgolj z eno roko in brez nog.

Džojstik v avtu
“Vozim z džojstikom (krmilna ročka računalniških iger), s katerim pospešujem, zavijam in zaviram,” Darko pojasnjuje, kako je sploh možno voziti zgolj z enim udom. Poleg krmilne ročice ima pri roki tudi druge ključne ukaze, denimo smerne kazalce.

Darko je invalid od rojstva. Prizna, da je dvomil, da bo kdaj šofer, ampak ne toliko zaradi fizičnih omejitev, temveč finančnih. “Predelava golfa me je stala 40 tisoč evrov, kar ni malo,” opozarja. Da brez ene roke in obeh nog lahko vozi, so mu povedali na inštitutu za rehabilitacijo Soča. “Testirali so me, ugotovili, da sem sposoben, potem pa smo prek spleta našli izvajalca,” se spominja.

Izpit v prvo
Pred izpitom je zbral 80 ur vožnje. “Potreboval sem nekaj časa, da sem pridobil občutek za vožnjo avtomobila z ročko. Drugačen občutek je kot z volanom, precej bolj občutljiva je,” opisuje. Vozniški izpit je naredil v prvem poskusu. “Na začetku sem se malce bal vožnje, na izpitu pa je bila pa zgolj še pozitivna trema,” je iskren.

Novi cilji

Ne glede na invalidnost je Darko polno zaseden. Fototermin smo morali denimo uskladiti s treningom plavanja. “Plovnost ni vprašljiva, moram pa izpiliti tehniko,” pove. Še preden presenečenje popusti, doda, da je njegov cilj nastop na paraolimpijskih igrah v Londonu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.