Slovenija
140 ogledov

Vozila v vodi ne vžigajte!

Če nam voda zalije vozilo, ga ne vžigajmo, temveč odvlečemo do najbližjega servi Žurnal24 main
Kaj narediti, če nam meteorna voda zalije avto? Preberite nasvete AMZSja in inštruktorja varne vožnje.

Če vozilo zalije sladkovodna voda, se ga da popraviti, so nam povedali na AMZS. Počakati je treba le, da voda odteče oziroma poklicati vleko, ki bo odstranila vozilo iz vode in ga odpeljala na servis, kjer bodo vozilo popravili.

Voda do strehe ali do koles
Avtomobila, ki je v vodi, ne smemo vžigati, sploh če pride voda v motor. Če je vozilo do strehe v vodi, je najboljša rešitev, da se počaka, da voda odteče. Sami v tem primeru ne moremo narediti nič. Če pa voda sega le do koles, potem lahko vozilo premaknemo in prestavimo na varen kraj.

Skozi vodo peljemo zelo počasi
Če se znajdemo na cestišču, ki ga je zalila voda, se prepričamo, kolikšna je globina. "Največja težava na cesti, ko jo zalije voda, je ta, da ne vemo, koliko je globoka. Če ne vemo, kolikšna je globina vode, raje ne zapeljemo vanjo. Če že peljemo skozi vodo, potem peljemo zelo počasi, ne z zaletom. Če zapeljemo z zaletom, bo voda pljusknila in prišla skozi zračni filter v motor, ki ga lahko raznese," nam je pojasnil inštruktor varne vožnje Brane Küzmič. "Voda je vedno problem. Če že peljemo po večjih lužah, ne smemo divjati," še opozarja.

Poplavljena Ljubljana | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main



Kdaj vozilo še lahko vžgemo?
Če so pod vodo samo kolesa vozila, potem vrata vozila lahko odpremo in vžgemo motor. Tudi če motor ni pod vodo, ga ne smemo vžgati. Najprej odpremo pokrov in pogledamo, kako visoko je voda. Če je zračni filter pod vodo, motorja ne smemo vžgati, opozarja Küzmič.

Kakšni so okvirni stroški popravila vozila?

"Če bomo vozilo brez vžiganja odpeljali na servis, kjer ga bodo strokovno pregledali, ne bo velik strošek. Če pa bomo sami vžigali motor, potem zna biti popravilo na servisu zelo drago," pojasnjuje inštruktor o višini stroškov, ki jih lahko imamo z vozilom, ki je obtičalo v vodi.

Kako obvarovati avtomobil pred poplavami?

Najbolje je, da vozilo odpeljete na varno, na višje ležeče predele, če je to le možno. Če pa smo že na cesti, potem je najpomembnejša hitrost. Vožnjo prilagodimo razmeram na cesti, kar pomeni, da v dežju vozimo bistveno počasneje kot sicer. Če pa ni nuja, pa raje sploh ne sedemo za volan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.