Slovenija
58 ogledov

Voznik v nasprotno smer, udeleženih 21 vozil

Nesreča na avtocesti (vaja)
1/21
AVP
Na zaprti dolenjski avtocesti je potekala največja letošnja reševalna vaja, namenjena ukrepanju ob množični prometni nesreči.

Vaja je potekala na avtocestnem odseku pred pokritim vkopom Karteljevo, v smeri Trebnje - Novo mesto, v vmesnem času pa je bil promet speljan po regionalni cesti. Zaprt je bil tudi prehitevalni pas na nasprotni strani avtoceste, saj so želeli organizatorji vaje tako zmanjšati hitrost in s tem preprečiti, da bi radovedni vozniki zaradi nepazljivosti povzročili pravo nesrečo. 

Scenarij vaje je predvideval, da je nesrečo povzročil voznik, ki je na avtocesto zapeljal v napačno smer. 

Da bi v podobnih trenutkih teklo vse po maslu

Med vajo, ki simulira hudo nesrečo z udeležbo 21 vozil, so različne reševalne službe preverile svojo usposobljenost in pripravljenost na medsebojno komunikacijo v primeru takšnih dogodkov. Tako so morali reševalci poskrbeti za 22 "ranjenih" glede na stopnjo njihovih poškodb, policisti so se morali spopasti z varnostjo in urejanjem prometa, gasilci s prebijanjem skozi zmečkano pločevino, vključene so bile tudi druge službe, denimo Dars, pa območna združenja Rdečega križa, dolenjski zdravstveni domovi, sodeloval je helikopter. Vaja je istočasno potekala tudi v Splošni bolnišnici Novo mesto, pomagala je bolnišnica v Brežicah.

Kot je znano, je na dolenjski avtocesti na višnjegorskem klancu leta 2010 prišlo do ene najhujših prometnih nesreč v zgodovini Slovenije, v kateri je bilo udeleženih 38 vozil in 51 oseb, tri so umrle. 

Komentarjev 2
  • 4krogci 14:50 12.april 2014.

    šel je v napačno smer in udeležil še 20 vozil poleg sebe?? Zdej pa al vsi vozniki spijo za volanom na avtocesti, al pa je imel povzročitelj zelo trpežen avto??

  • marko 10:59 12.april 2014.

    Bedarija zradi takih butco je slovenija tam