Slovenija
63 ogledov

Vozniki: Do prekrškov prihaja zaradi pritiskov

nadzor policistov in carinikov
1/4
Saša Despot
Policija med vozniki tovornjakov in avtobusov ob štajerski avtocesti odkrila več kot 20 kršiteljev.

Prometni policisti in cariniki so med poostrenim nadzorom prometa na štajerski avtocesti v okolici Lukovice v smeri proti Mariboru v manj kot dveh urah odkrili vsaj pet preobremenjenih tovornih vozil, med drugim celo tovornjak, ki bi se zaradi previsoko naloženega tovora lahko zlahka zagozdil v kakšnem podvozu.

"Policisti so kontrolirali 43 tovornih vozil, 16 s slovenskimi registrskimi oznakami, 23 registrskih oznak ostalih držav Evropske unije in 4 iz ostalih držav ter 8 avtobusov. Ugotovljene so bile kršitve zaradi preobremenjenosti vozil pri skupno osmih 8 vozilih, 2 kršitvi zaradi nepravilnega delovanja tahografov, 3 tehnično neizpravna vozila, dve kršitvi pri prevozu nevarnega blaga in snovi, 3 kršitve pravil obveznega počitka in še ostale kršitve cestno prometnih predpisov, med drugim neuporaba varnostnega pasu. Trem vozilom pa so policisti odvzeli registrske tablice," naštevajo na policiji iz seznama kršitev, ki so jih odkrili v enem samem dopoldnevu.

Slaba oprema in napačni podatki

Tako kot v ostalih državah po Evropi se tudi pri nas v tem tednu izvaja poostren nadzor nad tovornjaki in avtobusi, ki vozijo po najbolj obremenjenih slovenskih cestah. Policisti pa ustavljajo in preverjajo tako tuje voznike kot tudi domače voznike brez izjeme. Podobne kršitve se pojavljajo pri vseh. Pri Lukovici so med drugim odkrili tovorno vozilo, ki je naloženo tehtalo za okoli tono in pol več kot bi smelo. V enem od kombiniranih vozil s tujimi registrskimi tablicami pa so se prevažale tri osebe več, kot je dovoljeno: registrirano je za devet, v njem pa je potovalo 12 potnikov.

Policiste pri pregledu vozila zanima zlasti, koliko časa je vozilo že na poti, ali so si vozniki med to vožnjo vzeli potrebne oziroma zahtevane počitke, kako imajo vozila naložena, s kakšnim gorivom polnijo rezervoarje in nenazadnje kakšno je psihofizično stanje voznikov. Preverjajo obremenitve, dimenzije vozil in tudi tehnično brezhibnost ter opremo vozil. "Redno opravljamo nadzore prometa - kontroliramo tovorna vozila, avtobuse, izredne prevoze, prevoze nevarnega blaga, pa tudi taksi vozila in avtošole," poudarja Robert Javoršek iz specializirane enote za nadzor prometa pri Generalni policijski upravi (GPU). 

Med nadzorom na počivališču ob štajerski avtocesti pa so med drugim odkrili tudi napake na tahografskih listkih. "Naprava je beležila nižje hitrosti vožnje od dejanskih, vozilo z nevarnim blagom je prevažalo preveč tovora, voznik tudi ni imel ustreznih navodil, kako ravnati v primeru nesreče," dodaja Javoršek. Kljub nenehnim opozorilom, pa se tuji vozniki tovornjakov na pot še vedno odpravljajo s tehnično neizpravnimi vozili. "Denimo romunski voznik tovornjaka s priklopnikom, ki je prevažal gradbeni material, je imel na vozilu močno poškodovane pnevmatike. Nekatere razpokane, druge odkrušene z velikimi luknjami v profilu. Voznik je želel poklicati svojega šefa, da bi se ravnal izključno po njegovih navodilih. Policisti pa so mu odvzeli registrske tablice in vožnje ne bo smel nadaljevati, dokler na vozilo ne bo namestil ustreznih pnevmatik," pojasnjujejo na policiji.

Kaznuje naj se tudi podjetja, enako kot voznike!

Vozniki, ki jih policisti ujamejo med kršitvami pravil v prometu, poskušajo to večinoma opravičiti kot nekaj neizogibnega, nekaj kar so prisiljeni početi zaradi domnevnih pritiskov delodajalcev, ki se jim ne upajo upreti. "Te zgodbe jemljemo resno, saj vozniki sami odkrito priznavajo, kaj vse se dogaja na terenu," še poudarjajo policisti.

S tem se strinja tudi Andrej Klobasa, predsednik sekcije za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici. "Policija bi ravnala edino pravilno, če bi zdaj enako kot vsakega od teh voznikov kaznovala tudi podjetja, ki jim denimo naložijo več tovora, kot je dovoljeno, ali od njih zahtevajo, da vozijo dlje, kot je dovoljeno, ali celo brez počitka. Dolžnost vsakega voznika, ki se znajde v takšnih situacijah pa je, da o tem obvesti svojega šefa in se upre takšnim vožnjam." Opozarja, da je podatke o hitrosti vožnje trenutno praktično nemogoče kakorkoli prirejati. "Večinoma se uporabljajo le še moderna tovorna vozila, njihova oprema pa takšne napake skoraj avtomatično preprečuje," dodaja Klobasa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.