Slovenija
12 ogledov

Vozniki izkoriščajo pomanjkljiv nadzor

Danes bodo policisti opravljali meritve hitrosti z radarjem na relaciji Gornja R
1/41
Žurnal24 main
Za hujše prekrške policisti v času stavke še vedno izvajajo ukrepe, za blažje pa le opominjajo. "Nekateri vozniki pa izkoriščajo trenutne razmere," poudari prometni psiholog Polič.

"Nekateri vozniki, predvsem klasični kršitelji, verjetno izkoriščajo trenutne razmere, marsikomu pa prijazen opomin zaleže več kot denarna kazen, saj ne vzbuja nobene agresivnosti, posameznik pa jemlje poseg policista kot prispevek k večji varnosti," zatrjuje prometni psiholog Marko Polič in dodaja, da je večina ljudi sicer ves čas vožnje dovolj previdnih. "Problem je precejšnje število mlajših voznikov, ki se jim včasih zgodi, da pozabijo pogledati na merilnik hitrosti ali se med vožnjo zamislijo, tako da so opomini dobrodošli," še pravi.

Revni in brezposelni stavki nasprotujejo
Pri nekaterih delavcih v realnem sektorju je stavka povzročila jezo in srd, saj menijo, da ima javni sektor zadovoljive plače ter da želijo le še večji kos pogače. "Ljudje se med seboj primerjajo in ne glede na upravičenost argumentov stavkajočih v kontekstu trenutnih gospodarskih razmer bodo tisti, ki so izgubili službe in imajo minimalne dohodke, stavki nasprotovali," poudarja Polič.

Učinek domin – prelitje stavke v realni sektor – je po mnenju psihologa v tem primeru malo verjeten. "V realnem sektorju se ljudje tolčejo po glavi, da dobijo službe, in se kljub izredno težkim razmeram ne odločijo za stavko, čeprav bi se morda včasih celo morali," dodaja psiholog. "Trenutne razmere na prelitje ne nakazujejo, v nadaljevanju pa se lahko zgodi marsikaj," konča.

"Stavka ni način reševanja problemov"
"Zelo mi je žal, da je prišlo do razkola med delavci javnega in realnega sektorja, saj je skrajni čas, da stopimo skupaj. Ni mi lahko pri srcu, saj to ni pravi način reševanja problemov v naši domovini,"
pa nam je dejala priznana slovenska psihologinja Gabi Čačinovič Vogrinčič.

"Stavka prekinja dialog in je ne podpiram. Imam polno sobo študentov, in če bi se odločila za stavko, bi jim onemogočila vpis v naslednji letnik," poudarja psihologinja in dodaja: "Zdi se, kot da je namera ene politične opcije, da gre vse k vragu. Močno upam, da se stavka ustavi takoj danes in da se začne potrebni dialog."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.