Slovenija
17 ogledov

Vozniki, nazdravite s sokom

V decembru bodo policisti poostreno izvajali prisotnost alkohola na cesti. (Foto Žurnal24 main
Prometna varnost se je v zadnjih dveh mesecih izboljšala in odstotek vinjenih voznikov se je znižal. Policija kljub temu opozarja, da alkohol in vožnja nista združljiva.

Bliža se čas praznikov in tudi čas zdravic, zato je policija pravočasno organizirala preventivno akcijo, s katero opozarjajo na tragične posledice vožnje pod vplivom alkohola. Znova so predstavili tudi vpliv alkohola na voznika in njegove sposobnosti.

Še več policistov na cesti
Tudi v decembru bodo policisti izvajali poostren nadzor, še vedno v okviru akcije "Alkohol ubija, največkrat nedolžne". Vodja sektorja prometne policije na GPU Ivan Kapun je sicer poudaril, da se je prometna varnost v zadnjih dveh mesecih izboljšala in da se je znižal odstotek vinjenih povzročiteljev prometnih nesreč.

 

Med ukrepi policije je Kapun omenil nadzor v času martinovega, ko so v desetih dneh pridržali 361 voznikov, ki so vozili pod vplivom alkohola, in odvzeli 668 vozniških dovoljenj.

Manj mrtvih kot lani
Po podatkih policije je v novembru in decembru na slovenskih cestah umrlo 12 oseb, lani 21. Na letni ravni je do danes umrlo 166 ljudi, lani v enakem obdobju 206. Še posebej je izpostavil upad števila prometnih nesreč s smrtnim izidom, ki so jih povzročili alkoholizirani vozniki.

Med ukrepi policije je Kapun omenil nadzor v času martinovega, ko so v desetih dneh pridržali 361 voznikov, ki so vozili pod vplivom alkohola, in odvzeli 668 vozniških dovoljenj.

"Za december so nepopolni podatki, vendarle je bilo od 1. decembra doslej pridržanih 210 oseb, odvzetih pa 384 vozniških dovoljenj," je povedal Kapun.

Ob koncih tedna pa bo policija po Kapunovih besedah svoje aktivnosti pospešila in tako voznikom sporočila, da je "alkohol v cestnem prometu nezaželen in popolnoma nesprejemljiv".

 

Vodja splošnega sektorja na Generalni policijski upravi (GPU) Janez Ogulin je opozoril tudi na problematiko pirotehničnih sredstvih, in z zakonom prepovedano uporabo petard, ter posvaril, naj bodo ljudje pozorni na navodila za uporabo.

 

Če pijete, ne vozite
Predstavnica Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu pri Direkciji RS za ceste Mateja Markl je pojasnila, da je Svet za preventivo najbolj aktiven s prometnimi delavnicami o vožnji, alkoholu in drogah po srednjih šolah. "Vsem ljudem priporočamo, naj se pri alkoholu držijo ničelne tolerance, to pomeni, da ko vozijo, ne pijejo alkohola, če pa že pijejo, naj ne sedejo za volan in si izberejo drug prevoz," je dodala Marklova.

Ob vseh akcijah vladnih organizacij, pomemben delež pri osveščanju prispeva tudi nevladna fundacija "Z glavo na zabavo". Saš Kravos, pobudnik ustanovitve in predsednik programskega sveta fundacije "Z glavo na zabavo" (ZGNZ) je med drugim poudaril, da je osnovni problem, ki ga v fundaciji vidijo ta, da si je treba priznati, da slovenski narod preveč pije. "In dokler se ne bomo začeli o tem pogovarjati, vsi ukrepi ne bodo bistveno pripomogli k manjšem pitju alkohola," je prepričan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.