Slovenija
38 ogledov

Vozniki, pozabite na pust

180808_zepar_kriminal_istock1 Žurnal24 main
V času norčij in pustnih mask policija opozarja na prepoved nošenja mask med vožnjo ali pri vstopu v nekatere varovane objekte. Na pustovanjih pa pazite na svoje osebne stvari.

Pustni čas ali gnečo na javnih prireditvah lahko posamezniki namreč izkoristijo za kršitve javnega reda in kazniva ravnanja, kot so ropi ali drzne tatvine.

Slovenska policija udeležencem pustnih prireditev svetuje samozaščitno ravnanje ter naj pazijo na svoje otroke in jih poučijo, kaj naj storijo, če se izgubijo v množici.

Med vožnjo snemite masko!
Ko se boste odpravili v avtomobil, poskrbite za to, da se ne boste na pustovanje vozili kot pustna šema.

Pustnih mask potniki ne smejo nositi tudi pri mejni kontroli, sicer pa policisti opozarjajo, da lahko pri nenadnem zaviranju ali prometni nesreči pripomočki, kot so deli pustnih mask, palice, orodje in drugi predmeti v kabini poškodujejo potnike v vozilu. Policisti svetujejo shranjevanje tovrstnih predmetov v prtljažniku vozila.

Zakon o varnosti cestnega prometa namreč predpisuje, da voznik med vožnjo ne sme uporabljati opreme ali naprav na način, ki bi zmanjševal njegovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila.

Sem sodijo tudi maske, lasulje, kostumi in podobni predmeti, za neupoštevanje te določbe pa je predpisana globa 120 evrov.

Z masko ne morete povsod
Vstop oseb, ki nosijo pustne maske, je omejen tudi pri vstopu v nekatere objekte, kjer lahko varnostniki zahtevajo odstranitev mask z obraza, ugotovijo istovetnost osebe, opravijo površinski pregled – če oseba slednje odkloni, ji preprečijo vstop.

Obvestilo o prepovedi vstopa oseb s pustnimi maskami mora biti označeno na vhodu varovanega območja.

POŠLJITE NAM FOTOGRAFIJE

Ste na norem pustovanju in bi to želeli deliti z nami?

Kako poslati fotografije ali videoposnetke, preberite  v tej povezavi.

Za volan trezni in pripeti
Voznike hkrati opozarjajo, naj ne uživajo alkohola ali drugih psihoaktivnih snovi in zdravil, ki zmanjšujejo sposobnost vožnje.

Hitrost vožnje naj prilagodijo stanju in lastnostim ceste, prometnim razmeram ter lastnemu znanju in izkušnjam.

Od 7. do 13. marca poteka vseevropski nadzor nad uporabo varnostnih pasov, še dodajajo v sporočilu za javnost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.