Slovenija
14884 ogledov

Vozniki, pozor, da ne boste plačevali preveč

štajerska avtocesta sobotainfo.com
Vlada je spremembe sprejela že 16. julija, podrobnosti danes objavlja Dars.

Vlada je 16. julija 2020 sprejela nekatere spremembe na področju cestninjenja vozil, katerih največja dovoljena masa presega 3.500 kg. Spremembe stopijo v veljavo s 1. septembrom 2020.

Prvi cestninski razred, v katerega sodijo vozila z dvema ali tremi osmi in skupine vozil z dvema ali tremi osmi, se bo razdelil, danes na spletni strani pojasnjuje Dars. Za težka vozila z dvema osema bo uveden samostojen cestninski razred, v katerem bodo vozila na omrežju slovenskih avtocest in hitrih cest plačevala za 10 odstotkov nižjo cestnino od cestnine za vozila s tremi osmi, in sicer 0,185346 evrov za kilometer prevozne razdalje. 

Poleg infrastrukturne pristojbine, ki je prihodek družbe DARS, bo za vozila tega cestninskega razreda 10 odstotkov nižji tudi pribitek, ki se na določenih odsekih pobira za zagotavljanje sredstev za financiranje gradnje drugega tira železniške proge Divača–Koper. Dvoosna vozila bodo plačevala za 10 odstotkov nižjo cestnino tudi za uporabo cestnega predora Karavanke, in sicer 4,22 evrov.

Vozniki, prilagodite nastavitve 

Za pravilno obračunavanje cestnine za vozila z dvema osema morajo poskrbeti lastniki oziroma vozniki teh vozil z nastavitvijo pravilnega števila (dveh) osi na napravi DarsGo. V nasprotnem primeru bodo od 1. septembra plačevali več kot bi bilo potrebno, do vračila na ta način preplačane cestnine pa ne bodo upravičeni.

Ob tej priložnosti Dars ponovno opozarja tudi lastnike in voznike vseh ostalih vozil, naj pred vožnjo preverijo, kakšno število osi imajo nastavljeno na napravi DarsGo, saj pomeni vožnja z napačno nastavljenim številom osi prekršek.

Vozila na alternativni pogon

Za vozila na alternativni pogon, ki glede emisij izpolnjujejo zahteve, ki so predpisane za emisijski razred EURO VI, bo znašal faktor prilagoditve višine cestnine 0,60. To pomeni, da bodo tovrstna vozila, enako kot vozila emisijskega razreda EURO EEV in EURO VI, plačevala le 60 odstotkov cestnine, ki jo določa sklep vlade in ki velja za vozila, ki najbolj obremenjujejo okolje (EURO 0–III). Med vozila na alternativni pogon sodijo vozila na npr. plinski ali električni pogon, medtem ko za vozila na hibridni pogon ta določba ne velja.

Lastniki teh vozil naj preverijo, kateri EURO-emisijski razred imajo v sistemu registriran trenutno. Če ta ni EURO VI, morajo to sporočiti DARS d.d., Klicnemu centru za cestninjenje, na telefonsko številko +386 1 518 8 350 ali na elektronski naslov info@darsgo.si, kjer bodo dobili navodila, kako najhitreje urediti to spremembo.

Na področju cestninjenja lahkih vozil z največjo dovoljeno maso do 3.500 kg, ki cestnino plačujejo z nakupom vinjete,  s 1. septembrom 2020 ne bo nobenih sprememb.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 1
  • Avatar Perriolla
    Perriolla 01:45 06.avgust 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu -- www.Sextis.fun