Slovenija
13723 ogledov

Vozniki, pozor. Pričakujte več policijskih kontrol.

avtocestna policija Anže Petkovšek avtocestna policija
Na slovenskih cestah nova nacionalna preventivna akcija.

Od danes do nedelje bo potekala še tretja letošnja nacionalna preventivna akcija za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi. Policisti bodo preverjali psihofizično stanje voznikov, Javna agencija RS za varnost prometa pa bo v sodelovanju z nevladnimi organizacijami in občinami izvajala preventivne aktivnosti.

Kot so v skupnem sporočilu za javnost pojasnili v agenciji in na policiji, lahko vozniki v času akcije Varno brez alkohola pričakujejo več policijskih kontrol. Vse policijske uprave bodo namreč izvajale poostrene nadzore, v katerih bo na kontrolnih točkah prisotnih več policistov, ki bodo ustavljali voznike in jim odrejali preizkus alkoholiziranosti. Več pozornosti kot sicer bo namenjene tudi preverjanju prisotnosti drog pri voznikih.

Namen poostrenih nadzorov je ozaveščati ljudi o tem, kako nevarna je vožnja pod vplivom različnih substanc, ki slabijo človekove psihofizične sposobnosti, in v čim večji meri preprečiti takšno neodgovorno udeležbo v prometu.

Kontrole tudi po končani akciji

Tudi po koncu akcije lahko vozniki v tem prazničnem mesecu pričakujejo povečano število kontrol, s katerimi jih bo skušala policija odvrniti od vožnje pod vplivom alkohola ali prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi. Organizatorji dogodka so dodali še, da so aktivnosti, povezane z nadzorom psihofizičnega stanja voznikov, evropsko usklajene in jih koordinira evropska zveza prometnih policij Roadpol.

Sicer pa je z vožnjo pod vplivom alkohola povezanih deset odstotkov prometnih nesreč v Sloveniji, ki jih obravnava policija. Vsako leto alkoholizirani udeleženci v prometu povzročijo okoli 15.000 prometnih nesreč. Več o akciji in nevarnih pasteh vožnje pod vplivom alkohola bodo predstavniki policije, agencije in nevladnih organizacij povedali na torkovi novinarski konferenci.

Podvin, semafor, križišče, Pri nas! Slovenija Vozil tako pijan, da je sredi kriščišča zaspal Zavod Vozim Heroji furajo v pižamah Avto Znano, kdaj je največja nevarnost za prometno nesrečo

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.