Slovenija
28 ogledov

Vozniki začetniki tudi na sodišče

Za tako vesel izraz na obrazu bodo po novem potrebni vsaj štirje meseci več trud Žurnal24 main
Vozniki začetniki, ki bodo s prekrški nabrali sedem kazenskih točk in jim bo grozil odvzem vozniškega dovoljenja, bodo morali po novem pred okrajnega sodnika.

Z ostalimi prekrškarji z 18 kazenskimi točkami jih bo vlada izenačila v četrtek, ko bo verjetno sprejela predlog sprememb zakona, ki so jih spisali na pravosodnem ministrstvu.

Konec samovolje
Minister za pravosodje Aleš Zalar s tem odločanje o odvzemu vozniškega dovoljenja zaradi prekrškov odvzema prekrškovnim organom in jih pošilja v redne sodne postopke za vse voznike.

Po mnenju profesorja ljubljanske pravne fakultete Ljuba Bavcona "se bomo državljani izognili morebitnim samovoljnim kaznovanjem prekrškovnih organov, policije, davčnih inšpektorjev in ostalih, ki jim bo postavljena jasna meja, do kam smejo iti s kaznovanjem".

Pridržanja in hišne preiskave
Policija bo po novem za en dan lahko pridržala domnevne prekrškarje, ki bi skušali skriti ali uničiti dokaz o prekršku. Dokaze zoper prekrškarje pa bodo policisti s sodno odredbo lahko zbirali tudi s hišnimi preiskavami in zasegi osebnih telefonov, telefaksov in računalnikov, enako kot pri odkrivanju kaznivih dejanj.

"Pri nedovoljeni preprodaji drog in orožja sodišče pogosto ne more povsem jasno odločiti, kdaj je bil storjen prekršek in kdaj kaznivo dejanje, zato bi bile nelogičnosti s spremembami zakona odpravljene," meni Bavcon.

Obenem pa ko bosta storilec prekrška in kaznivega dejanja v enakem položaju, bosta oba deležna tudi ostrejše represije. Policisti in inšpektorji bodo po novem morali najprej preizkusiti, ali je neko dejanje sploh prekršek in ali je pregon zastaral. Podaljšali bi se tudi zastaralni roki. O pritožbah bodo odločala višja sodišča.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.