Slovenija
29 ogledov

Vpis na ukinjene programe

Mramor meni, da so kljub zdajšnjim razmeroma velikim nihanjem in negotovostim mo Žurnal24 main
Univerza v Ljubljani. Študenti bodo obviseli v zraku zaradi ukinjanja programov.

"Ne predstavljam si situacije, ko bodo dijaki, ki zdaj opravljajo maturo, dobili pismo s sporočilom, da so se vpisali na program, ki je bil zaradi varčevanja ukinjen," pravi študentski predstavnik upravnega odbora (UO) Univerze v Ljubljani (UL) Janez Turk. "Čeprav ne vemo, kako bi to izpeljali zakonito, pa bomo morali zaradi varčevanja programe in predavanja vsekakor ukinjati," mu pritrjuje predsednik UO UL Dušan Mramor.

15 fakultet brez plač

Po njegovih izračunih bo ljubljanska univerza ob slabih 27 milijonov evrov sredstev. Z različnimi ukrepi naj bi UL prihranila dva milijona, zaradi zakonskih ukrepov pa bi privarčevali še dodatnih pet. Za slabih 20 milijonov evrov letos ne najdejo rešitve. "Tudi če posamezne fakultete ne bi plačevale elektrike, vode in ogrevanja, v drugi polovici leta 15 članic ne bi moglo pokriti niti plač zaposlenih," razlaga Mramor. Plače so sicer največji strošek univerze. Čeprav pravijo, da jim že zdaj za kakovostno izpeljavo programov primanjkuje več sto predavateljev, bodo morali odpuščati.

Ne ve, kdo prvi na giljotino

"Letos smo dobili 400 vlog za nove zaposlitve s strani fakultet, a smo jih odobrili le nekaj čez 30," pojasnjuje član UO UL Janez Hribar. Mramor pravi, da v tem hipu še ne zna pojasniti, koliko ljudi bodo odpustili in katere programe bodo ukinili. Prav tako ni jasno, ali bodo študenti programe lahko dokončali ali bodo ti ukinjeni med letom. "Po zakonu jim moramo omogočiti končanje, a kako bomo to storili, če ne bomo imeli predavateljev?" se sprašuje Mramor.

Fronta spet enotna

Dodaja, da je 25 dodatnih milijonov, ki jih je vsem univerzam in raziskovalnim inštitutom namenil minister za izobraževanje Žiga Turk, premalo za normalno delovanje. Zatrjuje, da so rektorji vseh univerz še naprej enotni in da rezov v visoko šolstvo ne podpirajo, čeprav je Turk zatrdil, da razen ljubljanske univerze preostale podpirajo razdelitev dodatnih sredstev. Mramor pravi, da individualno podpira nadaljevanje protestnih aktivnosti študentov in profesorjev, institucionalno pa tega ne more storiti.

Komentarjev 2
  • roscha 21:19 11.maj 2012.

    Nič posebej pretresljivega. Če je vojna je vojna za vse. Zmanjšajo naj vpis na družboslovne smeri za 80% (z ekonomisti in obramboslvci ter podobno zalego tako ali tako ne vemo kam) pa je. Da bo pa kak dr, fr, pr ...prikaži več ostal brez službe pa itak ne more biti problem. S tako hudo izobrazbo in dolgoletnimi izkušnjami ga v gospodarstvu pričakujejo odprtih rok. NOT REALLY!

  • graph 14:58 11.maj 2012.

    Mramor ne spada več niti na UL. Tak učitelj, tak raziskovalec, ki skače samo še po domači sceni.