Slovenija
342 ogledov

Vpis v vrtec: Kdaj gre otrok v vrtec, odloči občina, ne starši

ljubljana23.04.09, Vrtec Najdihojca, Enota Biba, odprtje novih prostorov, otroci Nik Rovan
Na obrazcu za vpis v vrtec v Ljubljani je možno napisati, kdaj bi otroka želeli vpisati v vrtec, a to željo bo občina upoštevala le, če je to prvi dan po porodniški, sicer pa ne.

Starša sta otroka želela vpisati v vrtec prihodnje leto marca, ko bo dopolnil dve leti, izbrala pa sta le en vrtec. Najprej sta dobila odgovor, da prostora ni ter da je otrok uvrščen na čakalni seznam, potem pa pošto, da je sprejet in naj prideta podpisat pogodbo. Bila sta vesela, ko pa sta želela od vrtca dobiti še nekaj informacij, sta izvedela, da jima bodo v podpis ponudili pogodbo za vpis 1. septembra letos in ne marca prihodnje leto, kot sta želela in napisala v vlogi. "Ni nama jasno, kako so lahko kar povozili najino željo," pravita. 

Starša pogodbe nista podpisala, zato so otroka izbrisali s čakalnega seznama, tako da se marca ne bo mogel vpisati niti, če se sprosti kakšno mesto, ampak bodo imeli prednost pred njim tisti z manj točkami, ki še niso dobili vrtca. Kot pravita, jima je jasno, da vrtec ne bo pol leta hranil prostega mesta za njunega otroka in da morajo imeti prednost vsi, ki želijo otroka vpisati že prej, ne razumeta pa, zakaj ne more biti njun otrok na čakalnem seznamu do želenega datuma vpisa. 

Na občini menijo, da je sistem odličen

Na Mestni občini Ljubljana so prepričani da njihov "sistem zagotavlja enake možnosti vsem otrokom, hkrati pa staršev ne pušča v negotovosti“. 

Kadar je prijav več kot mest, to pa je vsako leto, o sprejemu odloča komisija. V tem primeru je mogoče otroka vpisati le 1. septembra, razen če otrok med letom dopolni 11 mesecev, ko se staršu izteče dopust za nego in varstvo otroka. V tem primeru otroka mesto čaka, sicer pa je med letom vpis možen, le če odprejo nov oddelek. 

Kdor ni sprejet, se uvrsti na čakalni seznam in ko se pojavi prosto mesto, ga staršem ponudijo. Če je prosto mesto v vrtcu, ki ni njihova "prva izbira in starši ne podpišejo pogodbe, se otroka vrne na centralni čakalni seznam. V primeru, da starši ne podpišejo pogodbe z vrtcem prve izbire, se smiselno upošteva 20.c člen Zakona o vrtcih, ki pravi, da se v primeru, ko starši v 15 dneh ne podpišejo pogodbe z vrtcem, šteje, da so umaknili vlogo za vpis otroka v vrtec. Zato se otroka ne vrne nazaj na centralni čakalni seznam,“ so še razložili. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Ivo 23:28 28.julij 2015.

    Prosim, če z imenom in priimkom navedete kateri biser na občini trdi, da je sistem odličen kot ste zapisali. Menim, da bi ga vsi radi spoznali. Gre za birokratsko neumnost, a osebo, ki to bedarijo zagovarja kot odlično, bi bilo ...prikaži več potrebno javno objaviti, saj se pojavljajo dvomi o njeni primernosti za delovno mesto, ki ga zaseda.