Slovenija
16 ogledov

"Vpliv politike bo večji"

grafit dejte denar Saša Despot
Tuje investicije. Po novem bodo zanje skrbeli na gospodarskem ministrstvu.

Za privabljanje tujih neposrednih investicij (TNI) v državo ne bodo več skrbeli na agenciji Spirit; vlada namreč načrtuje podporne in promocijske naloge prenesti na gospodarsko ministrstvo (MGRT). "S tem se bo povečala učinkovitost, optimiziralo delo, zagotovila večja preglednost delovanja in omogočilo tesnejše vsebinsko povezovanje delovnih procesov," odločitev utemeljujejo na MGRT, ki je predlog združitve pripravilo. Zanimivo je, da v predlogu obenem navajajo, da v vseh državah članicah Evropske unije za aktivnosti za spodbujanje TNI skrbijo posamezne agencije.

Proti tudi stroka

"Ta rešitev ni dobra. Ministrstvo bi moralo igrati strateško vlogo, politike pa bi morale na posameznih področjih, kot so investicije, turizem in podobno izvajati agencije. Te so običajno strokovno vodene institucije s fokusom in jasnimi cilji čim dlje od vsakokratnih politik in političnega kadrovanja. Če karikiram, politika odloča o vsaki čistilki, ki jo je treba zaposliti na ministrstvu, kako je šele, ko se začne govoriti o vsebini," je kritičen ekonomist Marko Jaklič z ljubljanske ekonomske fakultete.

Dodaja: "Izvirni greh je, da nam sistem, ki je bil za tuje naložbe dolga leta zaprt, ne deluje tako, da bi privabljal investitorje. Kdor ni del mrež, ga ne spustijo zraven. Investicije v Sloveniji so že dolga leta samo za izbrance. Tuji ali domači investitorji zelo težko pridejo v ta krog, pa naj gre za vprašanje kreditov ali pridobivanja dovoljenj."

"Znižali bomo stroške"

Na MGRT poudarjajo, da bodo z reorganizacijo znižali stroške za okoli 350 tisoč evrov, predvsem na račun manjšega števila zaposlenih in nižjih materialnih stroškov. Če se področje ne reorganizira, bi lahko nastale nepopravljive posledice za delovanje države, pravijo, češ da je rebalans proračuna sredstva za spodbujanje TNI oklestil za tretjino.

 

Komentarjev 1
  • dragec 07:23 03.december 2013.

    In spet dokazujemo, da v SLO gospodarstvo ni sposobno delovati brez vpliva in vmešavanja politike!!!!