Slovenija
769 ogledov

Vpogled v plačilo prispevkov

(Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Vsak davčni zavezanec lahko od danes dalje preveri, ali njegov delodajalec zanj plačuje socialne prispevke.

Zaradi večje transparentnosti plačevanja prispevkov so na Davčni upravi RS (Durs) uvedli novi storitvi. Od danes naprej lahko vsak davčni zavezanec sproti preverja, ali njegov delodajalec zanj plačuje socialne prispevke, nova storitev pa omogoča tudi vpogled v stanje terjatev in obveznosti zavezanca do davčne uprave. Storitev se imenuje eKartica.

Ko oddam vlogo ...
Postopek. Po oddaji vloge se na prvi strani eDavkov (zavezančevi) v tabeli Dokumenti prejeti zadnji mesec pojavi obrazec IREK-21-R. S klikom nanj se razkrijejo podatki. A le od 1. januarja 2009. Za podatke pred tem datumom se je treba obrniti na Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije.

Vpogled v zavezančeve podatke o plačanih prispevkih ter v stanje terjatev in obveznosti do davčne uprave je mogoč od 3. maja 2010, in sicer preko sistema eDavki, za kar je potreben osebni računalnik, dostop do spletne strani in digitalno potrdilo, s katerim se opravi registracija v sistem eDavki. Podrobnosti glede prijave v sistem so objavljene na spletni strani.

Na podlagi pooblastila davčnega zavezanca lahko vpogled v omenjene podatke opravi tudi druga oseba ali oseba interesnega združenja (npr. sindikata). Informacije glede pooblaščanja (vključno z obrazci) so objavljene na naslednji spletni strani.

Podrobnosti glede prijave za vpogled plačanih prispevkov, razkritja podatkov o obveznih prispevkih za socialno varnost ter vpogleda v stanje terjatve in obveznosti do Dursa so objavljene na spletnih straneh davčne uprave.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.