Slovenija
13 ogledov

"Vprašanje sprave ostaja največja ovira"

spominska tabla
1/12
Anže Petkovšek
Ameriški veleposlanik je ob odkritju spominske table žrtvam totalitarnih režimov dejal, da je edini način za korak naprej, da se sprejme preteklost in se z njo pomiri.

Na Prešernovi ulici v Ljubljani so odkrili spominsko tablo v spomin na vse žrtve totalitarnih režimov. Ob odkritju je ameriški veleposlanik Joseph A. Mussomeli dejal, da so zgodovinski dogodki bolj zapleteni in manj jasni, kot je o njih zapisano ali kot se o njih govori. "Edino, kar se mi zdi, da vem, je, da bolj malo vem," je dejal. 


Po njegovem mnenju vprašanje sprave ostaja največja ovira slovenski enotnosti in zaznamuje vsak vidik slovenske politike in gospodarstva. "Preteklosti ne moremo ignorirati, vendar hkrati ne bi smeli v njej živeti. Edini način, da v resnici naredimo korak naprej, je, da se ozremo nazaj, preteklost sprejmemo in se z njo pomirimo."

Poudaril je, da ima zgodovina človeški obraz in da se tudi v najbolj groznih dogodkih najde nekaj dobrega na obeh straneh. Ključ za razumevanje zgodovine vidi v vztrajanju pri spoznavanju resnice in zavedanju, da smo vsi zmotljivi. "Tako kot je dejal eden od slovenskih prijateljev, se bodo rane začele celiti šele, ko bomo sprejeli vsako izgubljeno življenje kot nacionalno tragedijo; ko se bomo oddolžili sleherni žrtvi z izgradnjo boljše prihodnosti za vse Slovence," je še povedal Mussomeli.

Komentarjev 5
  • mokmelk 13:31 16.april 2014.

    'Ameriški veleposlanik je ob odkritju spominske table žrtvam totalitarnih režimov dejal, da je edini način za korak naprej, da se sprejme preteklost in se z njo pomiri.'In se začne ukvarjati z SEDANJIMI PROBLEMI (če bi rekel samo to, bi bilo dovolj)

  • depresija 13:18 16.april 2014.

    + Pozabili so vklesati še: Izkazujemo čast in žalujemo za vsemi Slovenci, ki so trpeli pod vlado SDSa in še danes mučeniško prenašajo tegobe njihove zapuščine.

  • depresija 13:16 16.april 2014.

    Mussomeli: "Edino, kar se mi zdi, da vem, je, da bolj malo vem," Lepo, da priznaš, da si maloumen, zdej pa tišina in se drž svojih ZDA!