Slovenija
67 ogledov

Vprašljivi prihodki

(Foto: Mediaspeed) Žurnal24 main
Nerealno? Nekateri svetniki so opozorili, da je za okoli 45 milijonov evrov prihodkov opozicije pod vprašajem.

Za letošnje leto Mestna občina Maribor (MOM) načrtuje za kar 31 milijonov evrov kapitalskih prihodkov. To je za kar 27,3 milijona evrov več, kot je bilo teh prihodkov lani.

Direktorica: Prihodki realni
Opozicija si je bila enotna, da so ti prihodki nerealni in prenapihnjeni ter da se lahko zgodi, da ne bodo nikoli doseženi, kar bi lahko pomenilo novo zadolževanje MOM.

“Razprodajamo srebrnino. Če jo bomo sploh lahko prodali,” je bil kritičen Stojan Auer, prvak Liste za pravičnost in razvoj (LPR). MOM namreč načrtuje, da bo pridobila okoli 24 milijonov evrov iz prodaje osnovnih sredstev.

Tu je mišljena prodaja 37 nepremičnin, med drugim stavbe, kjer je zdaj še delujoča Umetnostna galerija Maribor, za milijon evrov ter stavbe v Tkalskem prehodu za 2,6 milijona evrov. “Menim, da so prihodki nastavljeni realno,” pravi Milica Simonič Steiner, direktorica mestne uprave MOM.

Plinovod najbolj vroč
Prodati nameravajo za 1,3 milijona evrov poslovnih prostorov ter objektov krajevnih četrti in krajevnih skupnosti. Kar 7,1 milijona evrov pa bi radi zaslužili iz naslova prodaje stavbnih zemljišč.

Največ prahu je dvignila namera MOM o odprodaji omrežja plinovoda za okoli 17,4 milijona. “To je mrtev kapital,” je med drugim namero o prodaji obrazložil Franc Kangler, s čimer pa se nekateri opozicijski svetniki ne strinjajo.

Opozarjajo tudi, da sploh ni konkretne obrazložitve, zakaj se želijo odpovedati plinovodu. Poleg odprodaje nekaterih osnovnih sredstev pa so se opoziciji zdeli nerealni in tudi vprašljiv prihodek iz naslova donacije Dravske elektrarne Maribor v višini 4,1 milijona evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.