Slovenija
39987 ogledov

Vrača se zima, tukaj bo padlo največ snega

Sneženje
Sprva bo precej toplo, zvečer ohladitev in padavine.

Nad našimi kraji pihajo vetrovi jugozahodne smeri, ki k nam prinašajo zelo vlažen zrak. Ob pomiku izrazite hladne fronte nad Alpe in sever Sredozemlja, bo nad severnim delom Apeninskega polotoka danes nastalo sekundarno ciklonsko območje, čez dan bo naše kraje od severa dosegla izrazita hladna fronta, ki nas bo nato v noči na četrtek hitro prešla, napovedujejo na portalu Neurje.si.

Najprej do 15 stopinj Celzija, nato mraz

Dopoldan bodo temperature rasle in se v vzhodni Sloveniji in ob morju povzpele do okoli 15 °C, drugod pa se bodo okrog poldneva gibale med 9 in 13 °C, na Koroškem in v Alpskih dolinah okoli 6 °C. 

Sredi dneva se bo oblačnost od severa hitro zgostila. Padavine se bodo proti popoldnevu v severni Sloveniji okrepile in do večera postopno zajele vso državo. Hkrati bo od severa nad naše kraje dotekal občutno hladnejši zrak, ki bo do večera preplavil vso državo. Zapihal bo veter severnih smeri, na Primorskem zvečer močna burja. Temperature se bodo zvečer v večjem delu Slovenije gibale med -1 in 2 °C. Padavine bodo v noči na četrtek postopno slabele in do četrtkovega jutra postopno ponehale, najkasneje v južni in jugovzhodni Sloveniji. 

Največ padavin v severni in zahodni Sloveniji  

Največ padavin bo padlo na območju Julijskih Alp ter še ponekod v severni in zahodni Sloveniji, najmanj pa v vzhodni in severovzhodni Sloveniji ter ponekod južno od Karavank in Kamniško Savinjskih Alp. Manj padavin bo glede na izračune meteoroloških modelov tudi nad območjem Krasa.

Kje bo zapadlo največ snega?

Sprva bo povsod deževalo, popoldan pa se bo meja sneženja od severa začela spuščati. Do večera se bo v večjem delu Slovenije spustila do nižin. Izjema bo le skrajni del severovzhodne Slovenije ter najnižji predeli Primorske in Goriške. Do poznega večera bodo snežinke ob močnejših padavinah priplesale tudi do Krasa in še nekaterih predelov na Primorskem.

 | Avtor: Neurje.si Neurje.si
 | Avtor: Neurje.si Neurje.si

V Prekmurju le dež

Zaradi fenskega efekta (sušenje padavin zaradi severovzhodnika v višinah) bo najmanj snega zapadlo na območjih južno od Karavank in Kamniško Savinjskih Alp, v severnem delu Ljubljanske kotline in v osrednjem delu Savinjske regije. Najmanj padavin bo padlo v vzhodni in predvsem severovzhodni Sloveniji, zato bo padec temperature tam nekoliko manj izrazit. Posledično bo v Prekmurju ostalo zgolj pri dežju, oziroma snežne odeje ni pričakovati. Le kakšen centimeter snega gre pričakovati tudi v Podravju in Prlekiji.

Na Notranjskem 20 d0 30 centimetrov snega

Največ padavin bo padlo na območju Alp in Notranjske z okolico, kjer gre pričakovati tudi največ snega. V večjem delu Slovenije bo po nižinah in nižjih predelih zapadlo od 5 do 15 cm novega snega, na Notranjskem in v Alpskih dolinah večinoma od 20 do 30 cm. V višje ležečih predelih na območju Julijskih Alp, Karavank, Kamniško-Savinjskih Alp, Pohorja in zahodne Slovenije bo predvidoma zapadlo od 25 do 40 cm novega snega. 

Ker bo ohladitev zelo izrazita bodo ob prihodu fronte na meji med toplejšim in hladnejšim zrakom možne tudi nevihte z nalivi. Slednje bodo bolj verjetne v jugozahodni Sloveniji in nad morjem. 

  

 

 
Komentarjev 2
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 10:27 05.januar 2022.

    Ha ha ha 10 cm snega. Napoved pa kot da se bliža konec sveta.

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 09:05 05.januar 2022.

    Nič ni za prebrat, samo reklame kako verjeti lazem! Ne hvala.