Slovenija
24 ogledov

Vračajo v denarju

Nepremičnine, ki jih MOL dobi, so po navadi majhne vrednosti, pravi načelnica od Žurnal24 main
Oskrba. MOL jo trenutno plačuje skoraj 700 Ljubljančanom.

Mestna občina Ljubljana (MOL) trenutno doplačuje oskrbo 385 občanom v domovih za starejše in 301 v posebnih socialno-varstvenih zavodih, za kar na mesec povprečno odšteje več kot 345 tisoč evrov. Vendar pa je primerov, ko občina iz tega naslova pridobi nepremičnino, zelo malo, pravijo na MOL. V zadnjih petih letih so prejeli deleže le na šestih nepremičninah Ljubljančanov. MOL se namreč v zapuščinskih postopkih z dediči po navadi dogovori, da ji terjatev povrnejo v denarju.

Spomnimo, občina se od leta 2005 v zameno za plačilo socialno-varstvene storitve lahko zavaruje z vknjižbo plombe na nepremičnini oskrbovanca, terjatev pa nato uveljavlja v zapuščinskem postopku.

Prihranki ne štejejo
O delni ali celotni oprostitvi plačila socialne oskrbe odloči center za socialno delo v kraju, kjer ima upravičenec, ki plačila ne zmore, stalno prebivališče. Merila, po katerih center za socialno delo presoja upravičenost do oprostitve, so pokojnina, plača, invalidnina, varstveni in veteranski dodatek... Ne upošteva pa se priložnostnih in občasnih dohodkov, ki so bili prejeti le enkrat, prav tako ne prihrankov in vrednosti premoženja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.