Slovenija
20 ogledov

Vračanje je dražje za državo

Slovenija 04.07.13, Borut Pahor, Vlasta Nussdorfer, obisk stavkajoèega, parlamen Urad predsednika RS
Človekove pravice. Varuhinja Vlasta Nussdorfer opozarja: "Kriza ne sme biti izgovor za kršitve!"

Varuhinja človekovih pravic je lani prejela in reševala manj prijav državljanov, ki naj bi jim bile v sodnih postopkih kršene različne pravice, kot leto prej. "Kljub temu je treba poudariti, da so pravne poti še vedno predolge. Sojenja so še vedno nerazumno dolga, daleč nad povprečjem," poudarja varuhinja Vlasta Nussdorfer.

Dolgotrajnost in kakovost

Posamezniki so tako pri varuhinji lani iskali pomoč, ker naj bi njihovi postopki potekali nerazumno dolgo in ker naj bi jim sodišča kršila pravice z nestrokovnim, nekakovostnim odločanjem. "Tako ni sprejemljivo, da se na primer obravnavanje tožbe glede plačila odpravnine ob upokojitvi v enem izmed obravnavanih primerov na Delovnem in socialnem sodišču v Ljubljani ni končalo v dveh letih," ugotavlja varuhinja v poročilu o svojem delu v lanskem letu, ki ga je včeraj predala predsedniku države Borutu Pahorju in šefu parlamenta Janku Vebru. "Varovanje in spoštovanje človekovih pravic sta dragi, vendar je vračanje teh pravic še dražje. Ko morajo ljudje zaradi kršitev na sodišče, nastanejo višji stroški tudi za državo," opozarja varuhinja.

Izgovorov ni!

Samo prejšnji mesec je prejela več kot tisoč klicev in pisnih prošenj za pomoč. "Ljudje ne preživijo več s plačo ali pokojnino, če že imajo delo. Tisti, ki pa ga nimajo, bi veliko raje delali kot prosili za pomoč, saj je to zanje ponižujoče," dodaja Nussdorferjeva. Vodilne v državi poziva, naj poskrbijo, da s svojim vsesplošnim varčevanjem v tej krizi ne pretiravajo toliko, da s tem čezmerno posegajo v socialne pravice ljudi. "Vse bolj se zmanjšujejo socialne pravice, socialna stiska pa se povečuje. Tudi jemati ljudem je potrebno obzirno. Kriza ni in ne sme biti izgovor za kršitve človekovih pravic."

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.