Slovenija
23 ogledov

Vračati bodo morali tisočake

Plače v javni upravi. Zaposleni bodo morali vračati za dve leti nazaj.

Plače. “Terjati vrnitev preveč izplačanih plač od zaposlenih bo izjemno težka naloga,” pravi direktor ptujske bolnišnice Robert Čeh. Računsko sodišče (RčS) je ugotovilo, da je bolnišnica zaradi nepravilnosti pri prehodu na nov plačni sistem v prvih petih mesecih nepravilno izplačala 7.372 evrov. V bolnišnici je zaposlenih 420 ljudi. “Če smo nekemu uslužbencu vsak mesec izplačali sto evrov preveč, se je od začetka plačne reforme nabralo skoraj tri tisoč evrov, med tistimi, ki bi morali vračati, pa so tudi taki s precej nizkimi plačami,” pojasnjuje Čeh.

Za delo plačilo dobijo

Stališče. Če je bil nekdo razporejen na delovno mesto, za katerega ni izpolnjeval pogojev, in je naloge na tem mestu opravljal, vračila ni dopustno zahtevati, pravijo na vladi.

Ministrstvo le poizvedovalo
Dokler ni prišlo k nam RčS, nepravilnosti pri izplačilih plač nismo odkrili,” pravi direktorica Doma upokojencev Postojna Alenka Curk. RčS je v prvih petih mesecih plačne reforme v domu za upokojence v Postojni ugotovilo za skoraj sedem tisoč evrov nepravilnosti. To pomeni, da je bilo do danes, ker nepravilnosti niso bile odpravljene prej, v tem javnem zavodu neupravičeno izplačanih že za skoraj 40 tisoč evrov. “Ministrstvo (za delo, družino in socialne zadeve, op. a.) je dalo samo neko poizvedbo, ali smo zaznali nepravilnosti. Sami teh nismo odkrili,” razlaga Curkova. Vlada je konec leta 2008 vsa ministrstva pozvala, naj zagotovijo odpravo preveč ali premalo izplačanih plač.

Nekateri že vračajo
Na zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz), kjer je RčS pri reviziji prehoda v nov plačni sistem ugotovilo nepravilnosti za 66 tisoč evrov, zaposleni že vračajo preveč izplačane zneske. “Vračilo poteka skladno z individualno sklenjenimi pisnimi dogovori o vračilih, ki se že izvajajo. Zavodu ne bo treba vlagati tožb zoper zaposlene,” pojasnjujejo na Zpizu.

Na zavodu za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) je RčS v začetku leta odkrilo, da so previsoke plače dobili zaposleni na najodgovornejših delovnih mestih. Vseh 28 je aprila dobilo nove anekse k pogodbi o zaposlitvi, dobili pa so tudi pozive za sklenitev dogovora o načinu vrnitve preveč izplačanih zneskov do aprila, pojasnjujejo na ZZZS.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.