Slovenija
19 ogledov

Vračila kar 20 tisoč zavarovancem

Da bi preprečili odlive denarja, bodo morale prihodnje uprave Vzajemne za posle Žurnal24 main
Vzajemna. Kidrič bo vodil tudi začasno upravo.

Danes je Vzajemna začela vračati lani vplačane premije okoli 20 tisoč socialno šibkim zavarovancem. Gre za tiste zavarovance, ki jim dopolnilno zdravstveno zavarovanje na podlagi odločbe centrov za socialno delo že od lani krije država. Vzajemna bo tako v prihodnjih dneh vrnila za kar 1,2 milijona evrov že plačanih premij.

Sicer je izredni upravitelj Dušan Kidrič včeraj priznal, da bosta z Ireno Kos tudi po 23. juliju, ko se jima izteče devetmesečni mandat, še naprej vodila Vzajemno. Agencija za zavarovalni nadzor (AZN) ju je namreč imenovala v tako imenovano začasno upravo. Morata pa do 24. julija pridobita še licenco AZN.

"Vse se mi je zagabilo"

O tem, ali bosta na položaju ostala vseh pet let, kot dopušča sklep agencije, bo odločal nov nadzorni svet. Ta bo izbran na skupščini 26. julija. Medtem ko Kidrič ne zanika, da bi sprejel mesto šefa Vzajemne v redni upravi, bi se Kosova, revizorka iz AZN, z vrha Vzajemne rada poslovila čim prej.

Razlog: pravi, da je v teh devetih mesecih našla toliko nepravilnosti, da "tukaj ne bi mogla več delati, ker se mi je vse zagabilo". Po njenem mnenju so za tako stanje odgovorni nadzorni svet, ki sploh ni deloval, in skupščine, ki so potekale tako, kot so.

"V vsakem primeru me resno skrbi, da se ne bi nekdanje uprave organizirale in se tako ali drugače vrnile na Vzajemno, saj bi se lahko ponovil tudi odliv denarja," svari Kosova.

A posli med prijatelji bodo v prihodnje vendarle nekoliko težji. Skupščina bo namreč glasovala tudi o popravkih statuta. Kidrič je pojasnil, da sta ključna dva: uprava bo morala v prihodnje za posle nad 400 tisoč evri z isto pravno osebo dobiti soglasje nadzornega sveta, brez soglasja nadzornikov pa tudi ne bo mogoče imenovati prokurista.

Kidrič je zavarovance včeraj sicer še pozval, naj se jih skupščine udeleži čim več. In opozoril, da morajo udeležbo pisno prijaviti; pošta mora na vložišče Vzajemne (Mala ulica 5, Ljubljana) prispeti do četrtka, 22. julija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.