Slovenija
2129 ogledov

Vrag je vzel šalo: Nadzor na mejah vzpostavlja tudi Slovenija

slovensko-hrvaška meja Epa
Vlada bo v četrtek odločala o uvedbi nadzora na mejah s Hrvaško in Madžarsko, so zvečer potrdili na ministrstvu za notranje zadeve. Minister Boštjan Poklukar je okoli poldneva o tem že obvestil hrvaškega in madžarskega kolega, so dodali.

Ministrstvo za notranje zadeve o tem že pripravlja tudi obvestilo Evropski komisiji v skladu s schengenskim zakonikom, o tem pa bo jutri odločala vlada. "Govorimo o predlogu začasnega ukrepa zaradi povečane stopnje ocene teroristične ogroženosti v državah EU," je Poklukar popoldne dejal za N1.

Zaradi migracijskega pritiska in tudi zaradi razmer na Bližnjem vzhodu je v zadnjem obdobju več držav uvedlo ali se odločilo za podaljšanje nadzora na notranjih schengenskih mejah.

Avstrija, ki je nadzor na meji s Slovenijo in Madžarsko uvedla leta 2015 na vrhuncu begunske krize, je v ponedeljek Evropsko komisijo obvestila o novem podaljšanju tega nadzora, in sicer od 12. novembra letos do 11. maja prihodnje leto. Odločitev je Dunaj utemeljil z azilnim pritiskom, velikim pritiskom na zunanje meje EU, grožnjo trgovine z orožjem in kriminalnih mrež zaradi vojne v Ukrajini ter trgovino z ljudmi.

V torek zvečer pa je Italija Slovenijo obvestila, da zaradi spremenjenih razmer v Evropi in na Bližnjem vzhodu uvaja nadzor na meji s Slovenijo. Njegova uvedba je predvidena za soboto, v začetku najprej za 10 dni z možnostjo podaljšanja.

Nadzor na notranjih schengenskih mejah izvajajo tudi nekatere druge države. Evropska komisija je sicer septembra ob napovedi več držav, da bodo ponovno uvedle nadzor na svojih mejah z drugimi članicami, poudarila, da mora biti ta nadzor skrajni ukrep.

Ponovni začasni nadzor na notranjih mejah schengenskega območja lahko države uvedejo le v primeru resne grožnje javnemu redu ali notranji varnosti, o tem pa morajo obvestiti Bruselj.

Komentarjev 15
  • jezero 08:00 19.oktober 2023.

    Mejo z oholimi Hrvati bi morali zapreti že zdavnaj!

  • Avatar Pantani2
    Pantani2 06:31 19.oktober 2023.

    Tole je vse zrelo za kazenski pregon vseh politikov, ki so omogočili migracije!!!

  • andrej084 23:48 18.oktober 2023.

    Pa dobro, zakaj bomo sedaj zapirali meje. Prihaja visoko izobražen kader, ki ga Slovenija potrebuje. Vsaj tako so me obveščali domači novinarji, ki so se celo potrudili, da so 2016 šli v šotorišča, kjer so dotični strokovnjaki čakali, da se ...prikaži veče dokopajo do EU. Vsak, ki ni mislil tako ali je celo opozarjal na težave, ki bodo sledile, je bil takoj fašist. Mogoče bi bilo celo dobro, da se v Evropi uvede šeriatsko pravo, da ženske ne hodijo skoraj gole po ulici, da so doma, se učijo kuhati, ....