Slovenija
132 ogledov

Vratolomni zaslužki mame iz Ljubljane

Lažniva ponudba za delo Varni na internetu
Na spletnih skupnostih, forumih in v oglasnikih lažne ponudbe za delo. Varni na internetu opozarjajo: Ne nasedajte pravljicam!

"Težka finančna situacija, v kateri so se znašli mnogi, je odlična priložnost za goljufe, ki obljubljajo neverjeten zaslužek za delo od doma oz. delo preko spleta," opozarja ekipa projekta Varni na internetu. Če vas zanima dodatni zaslužek, dobro preverite, v kaj se spuščate, saj je na spletnih forumih, socialnih omrežjih in v oglasnikih veliko tovrstnih ponudb.

Včasih za svoje prevare uporabijo tudi lažne spletne strani, kot je v primeru bbc11.co.uk, ki skuša simulirati svetovno znani britanski spletni portal BBC. Na njej je objavljena novica, kako je mati samohranilka iz Ljubljane sprejela ponudbo za delo od doma, preko interneta, in sedaj zasluži vratolomnih 10.000 € na mesec. Seveda gre za lažno spletno mesto.

Ne nasedajte pravljicam!

Pri Varni na internetu izpostavljajo nekaj kazalnikov, ki govorijo o tem, da gre za goljufijo. "Najpomembnejše pravilo se glasi: 'Ne nasedajte pravljicam!'," pravijo. Pri ponudbah za delo prek spleta je prvi znak za previdnost obljuba tipa "zaslužite ogromno denarja s skoraj nič dela".

Western Union znak za alarm

Goljufi poleg tega navadno na začetku zahtevajo poravnavo začetnih stroškov oz. manjše investicije. "Če je v oglasu zahteva, da stroške poravnate prek sistema Western Union, je to skoraj gotovo znak za prevaro, saj ni možno slediti transakciji," poudarjajo.

Nevede lahko postanete t. i. denarne mule in posledično sostorilci kaznivih dejanj, kot se je zgodilo v zadnjem primeru vdorov v e-bančne račune slovenskih podjetij. Šlo je za nezahtevne raziskave trga, delojemalci pa so morali podpisati pogodbo o delu, v kateri so se zavezali, da bodo dali na razpolago svoj transakcijski račun, preko katerega so se kasneje vršila določena denarna nakazila.

Preverite delodajalca

Pri Varni na internetu poleg tega svetujejo, da pred podpisom pogodbe poiščete čimveč informacij o delodajalcu in preverite njihovo podjetje. Če ste še vedno v dilemi, se lahko obrnete tudi na njih in jim pišete na naslov info@varninainternetu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.