Slovenija
36 ogledov

Vrbini so dnevi šteti

Vrbina Jerca Božič Kranjec
Preselitev. Za razvoj energetike 12 družinam do konca leta nov dom.

Vasi Vrbina z 11 hišami in okoli 30 prebivalci, najbližjih sosedov Jedrske elektrarne Krško, in nastajajoče poslovne cone kmalu ne bo več. Prebivalce bodo izselili in vas podrli, njeno območje pa namenili energetiki.

Martin Novšak | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
“Ta zemljišča potrebujemo tako za dograditve obstoječih objektov kot za prihodnje jedrske objekte, med katere spada tudi odlagališče,” nam je povedal Martin Novšak, direktor Gena energije, kjer vodijo odkupe zemljišč in preselitev Vrbinčanov.

Tudi spomladi še ne

Če bi vse potekalo po prvotnih načrtih, bi morali biti vsi zdaj že v novih domovih. Čeprav tudi pomladnega roka, o katerem se je govorilo pozneje, ne bo mogoče ujeti, je Novšak zadovoljen: “Pomladnega roka pravzaprav ni bilo. Pred leti smo se res dogovorili, da naj bi preselitev izvedli do konca leta 2011, zdaj pa smo dogovorjeni za konec letošnjega leta. Vesel sem, da smo dosegli fazo, ko se stvari resnično odvijajo.” Kot pojasnjuje, so za vseh 12 družin že kupili nadomestne parcele, osem hiš že gradijo, za dve imajo že pripravljene pogodbe, za dve pa zemljišči še komunalno urejajo.

Andreja Pavkovič, ki si je z možem družino v Vrbini ustvarila pred 24 leti, pravi, da se na selitev še ne pripravljajo, saj njihova nova hiša na Polšci še ne stoji. “Iti nam ne bo lahko, saj smo se tu navadili živeti, res pa je vse težje, odkar industrijska cona raste. Vseeno mislim, da nam bo bolje, če gremo od tu,” razmišlja Pavkovičeva.

Jože Planinc | Avtor: Jerca Božič Kranjec Jerca Božič Kranjec

 

Novih domov se veselijo

Na Občini Krško, kjer so pomagali pri iskanju nadomestnih lokacij in jih tudi komunalno opremili, so nam povedali, da tri hiše gradijo na Polšci, tri na Črnilah, ena že stoji na Gmajni, dve bosta v Dolenji vasi ter po ena v Kostanjevici na Krki, na Gori in na Jevšah.

Jože Planinc bo zapustil hišo, ki jo je pred 54 leti, ko tu še ni bilo nuklearke, postavil njegov oče. “Za nekatere bo ob selitvi težko, a dogovorili smo se, da gremo vsi ali nobeden. Nekateri pa selitev v novo hišo že komaj čakajo, tako kot moja 82-letna soseda,” nam je še povedal Planinc.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.