Slovenija
56 ogledov

Vrečke usodne za želve, stiropor za galebe

Smeti na slovenski obali
1/2
Krajinski park Strunjan
V naravnem rezervatu Strunjan z informativnimi tablami pozivajo k spoštljivemu vedenju do narave. Želve poginejo zaradi PVC-vrečk, galebi zaradi stiropora.

"Ena plastenka se razkraja 450 let," obiskovalce ozaveščajo v Javnem zavodu Krajinski park Strunjan. Pred dvema letoma so postavili informativne table, ki obiskovalce pozivajo k spoštljivemu vedenju do narave in odnašanju odpadkov, ki jih prinesejo.

Nevarno za živali

Smeti, ki jih puščajo za seboj obiskovalci, pa tudi tiste, ki jih prinese s seboj morje, so iz naravovarstvenega vidika izjemno velika težava, opozarjajo upravljalci parka. Smeti v morju ogrožajo tamkajšnje živali. "Želve, ki se prehranjujejo z meduzami, pogoltnejo PVC-vrečke, misleč, da je to njihova hrana, in zato tudi poginejo. Prav tako galebi jedo stiropor in drugo navlako, ki jim je ne uspe prebaviti, ter ob lažnem občutku sitosti umrejo zaradi podhranjenosti," navajajo.

Odstranili koše

Lani so skupaj s Komunalo Izola iz "izolskega dela" parka odstranil kamnite koše z obale. To se je pokazalo kot učinkovito, saj se je okoli kamnitih zabojnikov zbralo od 10 do 13 kubičnih metrov odpadkov na mesec, v lanski sezoni, ko kamnitih košev ni bilo več, pa je bilo odpadkov za pet kubičnih metrov manj. Letos akcijo nadaljujejo z Okoljem Piran. Dopolnili so table ob vstopu v naravni rezervat, ki obiskovalce najdaljšega odseka naravne obale v celotnem Tržaškem zalivu prosijo, naj smeti odnesejo s seboj do prvega ekološkega otoka in morebiti poberejo še kakšno smet, ki jo naplavi morje.

Komentarjev 1
  • Pepe007 08:24 17.julij 2013.

    Nas lahko šola samo denar. Rabimo nadomestilo za embalažo. 50 centov za pločevinko, bi bilo dovolj, da se človek skloni in pobere smet za drugim. Rabimo seveda tudi konstanten nadzor, kjer nas skozi denarne kazni šolajo, da nas odpadek ne ...prikaži več sme zapustiti na mestu, kjer to ni dovoljeno.