Slovenija
32 ogledov

Vrečke v bioodpadkih

Biološki odpadki Anže Petkovšek
Biološki odpadki. Ljudje jih še vedno odlagajo skupaj s plastično vrečko. Inšpektorji v večji nadzor še letos.

Parlament. Nadzor nad občinami in komunalnimi podjetji, ki morajo od 1. julija zagotavljati ločeno zbiranje bioloških odpadkov. še ni končan. “Inšpektorji so začeli obravnavo prijav, inšpekcijski postopki so v teku, ob ugotovljenih nepravilnostih pa bodo izrečene tudi ustrezne globe,” pojasnjujejo na Inšpektoratu Republike Slovenije za okolje in prostor. V prvi polovici julija je bilo na primer prejetih približno 30 prijav, nanašale pa so se predvsem na nezagotavljanje zabojnikov za ločeno zbiranje ter prevzemanje kuhinjskih odpadkov in zelenega vrtnega odpada.

Vsi ne ločujejo

Skoraj tri mesece po uvedbi smo preverili, kako zbiralci odpadkov spoštujejo uredbo. Ljudje biološke odpadke še vedno odlagajo v zabojnike skupaj z vrečko, pove Irena Bartok iz Snage v Mariboru. “Ločeno zbrani odpadki so zelo čisti in napake so minimalne v skladu s standardi. Res pa je, da se med preostankom odpadkov pojavljajo odpadki, ki bi spadali v posode za ločeno zbiranje odpadkov. Največja napaka je, da vsi ljudje ne ločujejo odpadkov,” ugotavlja Valter Nemec iz ljubljanske Snage.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.