Slovenija
150 ogledov

Vrednost množice nepremičnin bo padla

Stanovanjski problem lahko v času negotovosti trga začasno rešite z najemom stan Žurnal24 main
Vrednost veliko nepremičnin se bo znižala. Tam kjer se bo vrednotenje spremenilo, bo največ hiš in stanovanj po novem vrednih deset odstotkov manj.

Vrednosti se bodo najbolj znižale za lokale, pisarne, zemljišča za gradnjo stavb in hiše na območjih z visokimi cenami nepremičnin. Na teh območjih se bodo znižale tudi cene stanovanj. Nikjer v Sloveniji se vrednost nepremičnin ne bo zvišala. 

Geodetska uprava je že pripravila predlog uredbe, da se v mnogih vrednostnih conah ocenjena vrednost nepremičnin zniža. Vrednotenje nepremičnin se namreč prilagaja dogajanju na trgu, na novo vrednost pa se prilagodi tam, kjer so bile prodaje in nakupi nepremičnin izvedeni v povprečju več kot deset odstotkov pod (ali nad) ocenjenimi vrednostmi. 

Stanovanja do 20 odstotkov dol, hiše do 24 odstotkov

Tam, kjer bo prišlo do sprememb, se bodo vrednosti večine stanovanj znižale za deset odstotkov, največje znižanje bo 20-odstotno. Vrednosti hiš se bodo večinoma znižale za deset ali enajst odstotkov, največje znižanje v eni izmed vrednostnih con pa bo 24-odstotno. Pri zemljiščih za gradnjo stavb je znižanje ponekod tudi 25-odstotno, pri pozidanih zemljiščih pa tudi 30-odstotno.

Koliko nepremičninam se bodo ocenjena vrednost spremenila, direktor urada za množično vrednotenje nepremičnin Dušan Mitrović ni mogel povedati, saj spremembe veljajo za celotne vrednostne cone, posameznih nepremičnin v teh vrednostnih conah pa niso seštevali. 

Ko bo vlada uredbo sprejela, bo začela veljati 15. dan po objavi v Uradnem listu in po tem datumu bo Geodetska uprava prilagodila tudi ocene vrednosti v portalu eprostor

Kako preveriti, kaj se bo zgodilo z vašo nepremičnino

Če želite že pred tem preveriti, kaj se bo zgodilo z vrednostjo vaše nepremičnine, morate v zbirki vrednotenja nepremičnin poiskati oznako svoje vrednostne cone. Na zgornji povezavi levo zgoraj izberete model (za stanovanja, hiše, lokale …), nato pa povečate zemljevid in kliknete na približno lokacijo svoje nepremičnine. Na levi strani se vam takrat pokaže oznaka vrednostne cone. 

Nato morate v predlogu uredbe preveriti, kako se bodo spremenile vrednosti v vaši coni. 

Če oznake vrednostne cone, v kateri je vaša napremičnina, ni na seznamu v uredbi, bo cena ostala enaka, če je indeks na primer 0,9, pa se bo vrednost znižala za deset odstotkov. 

Komentarjev 2
  • Milos Cerar 22:40 10.februar 2015.

    Kako do prave vrednosti moje nepremičnine?https://izs.mitv.si/asset/9A3t26D3rX7AkjyDz

  • kapibara 16:27 10.februar 2015.

    Najprej naj se ZVIŠA neprimičnina tisti sodnici- s hiacento...!!