Slovenija
11 ogledov

Vrednost nepremičnin 140 milijard evrov

Ni verjetno, da bi se nepremičnine na Obali cenile, meni Meta Ahtik s pravne fak Žurnal24 main
Posplošena vrednost vseh nepremičnin v Sloveniji je okoli 140 milijard evrov. To je okoli 20 milijard evrov manj kot ob poskusnem izračunu. Ugovori na vrednost niso več mogoči.

Direktor urada za množično vrednotenje nepremičnin pri Gursu Dušan Mitrović pravi, da se je ocenjena vrednost vseh nepremičnin glede na poskusno vrednotenje znižala z okoli 160 na 140 milijard evrov. Največji delež te skupne vrednosti, okoli 36 odstotkov, predstavlja vrednost hiš, sledijo stanovanja, javne stavbe in druge nepremičnine.

Do sprememb vrednosti je prišlo zaradi prilagoditve nekaterih modelov vrednotenja, in sicer na podlagi pripomb, ki so jih lastniki posredovali po obveščanju o poskusnem vrednotenju lani jeseni. V registru nepremičnin je 6,1 milijona nepremičnin, od tega 1,16 milijona stavb. Vseh lastnikov je 1,17 milijona.

Dostop prek spleta

Podatki o vrednosti posameznih nepremičnin so dostopni na spletu (na naslovu e-prostor.gov.si) prek javnega vpogleda v podatke o nepremičninah ali prek aplikacije, s katero je bilo mogoče do podatkov dostopati po obveščanju o poskusnem vrednotenju in s kodo, ki so jo lastniki prejeli v teh obvestilih. Podatki so javni, tako je mogoče videti lastništvo in ocenjeno vrednost za vse nepremičnine. Na te vrednosti ni več možna pritožba ali ugovor.

Dobili naj bi obvestila

Novela zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin predvideva, da bodo lastniki na dom dobili obvestila o vrednosti njihovih nepremičnin. Generalni direktor Gursa Aleš Seliškar pravi, da je pošiljanje še "v zraku", saj še nimajo zagotovljenih sredstev. Za tisk in pošto bo strošek okoli 500 tisoč evrov. Lastniki lahko sicer na Gursu dobijo izpis s podatki in vrednostmi za vse svoje nepremičnine.

Seliškar lastnikom svetuje, naj preverijo podatke. Te je treba spreminjati v postopkih, v katerih so bili pridobljeni: npr. če gre za katastrske podatke, jih je treba spremeniti v zemljiškem katastru prek upravnega postopka, enako velja za podatke v katastru stavb.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.