Slovenija
37415 ogledov

Arso izdal dve opozorili: "Priporočamo previdnost"

Jutranja megla Profimedia
Svarijo pred veliko onesnaženostjo zraka, drugo opozorilo predvsem za osrednjo Slovenijo.

Na Agenciji za okolje RS (Arso) so danes izdali dve opozorili. V prvem svarijo pred veliko onesnaženostjo zraka. Kot so zapisali, lahko danes in jutri pričakujemo preseganja dnevne mejne vrednosti PM10 v večjem delu Slovenije. "Visoke ravni so posledica povečanih izpustov in izrazitega temperaturnega obrata, ki zadržuje onesnažen zrak v nižinah," pojasnjujejo. Zato predlagajo redno spremljanje izmerjenih urnih vrednosti delcev PM10 oziroma indeksa kakovosti zunanjega zraka ter prilagoditev aktivnosti na prostem skladno s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje. 

Drugo opozorilo velja za osrednjo Slovenijo, ki je zaradi nevarnosti ledu in žleda za danes dopoldne obarvana v rumeno. "Priporočamo veliko previdnost pri hoji na prostem in vožnji na prizadetih območjih. Že najmanjša debelina ledu na cesti je zelo nevarna," so zapisali na Arsu. 

Vremenska napoved - tudi do 17 stopinj Celzija

Danes bo v glavnem jasno, po nekaterih nižinah bo vztrajala megla, kjer bo možna poledica. Najvišje dnevne temperature bodo v krajih z dolgotrajno meglo od 2 do 5, v krajih s sončnim vremenom pa od 8 do 17 stopinj Celzija, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

"Božič bo v večjem delu nižin zelen," v novi srednjeročni napovedi poudarjajo na portalu Ciklon.si/Srednjeročna napoved. 
 

Ponoči bo še pretežno jasno, po nekaterih nižinah bo nastala megla. Proti jutru se bo v zahodnih krajih že nekoliko pooblačilo. Najnižje jutranje temperature bodo od -5 do 0, ob morju okoli 3 stopinje Celzija.

V sredo bo zmerno do pretežno oblačno, sprva ponekod po nižinah še megleno. Predvsem v višjih legah se bo ohladilo. Zvečer se bo od severozahoda jasnilo, na Primorskem bo prehodno zapihala šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 3 do 9, na Primorskem do 13 stopinj Celzija.

V četrtek bo zmerno do pretežno oblačno, zjutraj bo po nekaterih nižinah megla. Čez dan bo ponekod zapihal jugozahodni veter, ki se bo zvečer krepil. V petek bo oblačno, predvsem na severu bodo prehodno možne padavine. Še naprej bo razmeroma toplo.

Obeti od 5 do 10 dni 

Na območju Alp bodo prevladovali severozahodni višinski vetrovi. Prva vremenska motnja nas bo oslabljena prešla v petek, druga v noči na ponedeljek, topla fronta se bo čez srednjo Evropo pomikala v torek. Padavine se bodo zato pojavljale predvsem na severni strani Alp.

V petek bo pretežno oblačno, a brez omembe vrednih padavin. Od sobote do torka bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, predvsem v noči na ponedeljek in v ponedeljek čez dan kje ni izključena kakšna kaplja dežja. Jutranje temperature bodo okoli 0, popoldanske pa med 5 in 10 °C.

dezurni@styra-media.si

 

Komentarjev 2