Slovenija
28759 ogledov

Vreme: Napoved za soboto se je spremenila

vreme park sneg Profimedia
Zaradi obilnih padavin in močnega vetra je bilo izdano oranžno opozorilo. Vremenska napoved za soboto se je spremenila.

Agencija RS za okolje je izdala vremensko opozorilo oranžne stopnje za večji del države. "Predvsem na severozahodu bo obilno deževalo, do jutri zjutraj bo padlo od 150 do 200, krajevno lahko tudi nad 200 mm padavin. Danes zvečer in ponoči bo med Notranjsko in Dolenjsko ter deloma v osrednji Sloveniji pihal južni do jugozahodni veter, ki v sunkih lahko presega 70 km/h," opozarjajo. 

Oranžno opozorilo zaradi dežja za severozahod države velja do sobote popoldne. Oranžno opozorilo zaradi močnega vetra, ki velja za jugozahod, jugovzhod in osrednjo Slovenijo pa velja do jutri do 9. ure.

oranžno opozorilo | Avtor: Arso Arso

Količina padavin meteorologe skrbi

Popoldne in zvečer bodo padavine v južni Sloveniji prehodno oslabele in ponekod ponehale. Danes bo več padavin na zahodu države. Julijske in del Kamniških Alp ter zgornje Posočje bodo v naslednjih 30 urah prejeli veliko dežja, je za STA povedal dežurni meteorolog na Arsu Blaž Šter

Meteorologe količina padavin "kar malo skrbi", je dejal Šter. Noč bo zelo deževna na širšem območju Julijskih Alp, nekaj manj dežja bo padlo v njihovem predgorju in v Kamniško-Savinjskih Alpah. Popoldne in v noči na soboto bo intenziteta dežja večja, tako da lahko do sobote zjutraj na območju Julijskih Alp pade od 150 do 200 litrov dežja na kvadratni meter, krajevno lahko tudi več. 

Temperature bodo danes zelo visoke, tudi več kot 15 stopinj Celzija, izjemno topla bo tudi noč na soboto.

Zaradi obilnih padavin se bodo reke hitro odzvale in hitro naraščale, opozarja Šter. Reke v večjem delu države že naraščajo, na območju pogostih poplav pa se že razlivata Vipava in Kolpa.

Hidrologi na Arsu so za soboto za Zgornje Posočje in Gorenjsko izdali oranžno opozorilo, saj bodo reke močno narasle in lahko poplavljajo. Posamezne reke v osrednji Sloveniji, Krka s pritoki in Kolpa pa se bodo razlivale na območju pogostih poplav, velik bo tudi pretok Drave. Ob močnejših nalivih zlasti v jugovzhodni Sloveniji lahko poplavi tudi padavinska voda. V soboto hidrologi pričakujejo povišano gladino morja, ki se lahko v soboto dopoldne razlije do višine okoli 15 cm. Ob obratu vetra v bolj jugozahodno smer bo v tem času visoko tudi valovanje.

Veter bo sunkovit

Danes bo nad naše kraje začel dotekati toplejši zrak. "Že danes je marsikje občutno topleje kot včeraj in pričakujemo, da se bo zelo otoplilo," je dejal Šter. Ob tem bo pihal zmeren do močan veter južnih smeri. Danes zvečer in ponoči lahko na območju med Notranjsko in Dolenjsko ter v delu Osrednje Slovenije sunki južnega vetra presežejo 70 kilometrov na uro. Zelo vetrovno bo v višjih predelih in lahko tudi v nekaterih alpskih dolinah. Sunki južnega vetra bodo presegli hitrost 100 kilometrov na uro.

Veter se bo spuščal, kar pomeni, da bo sunkovit in da bo sušil padavine, tako da bo v večjem delu Slovenije noč suha, obenem pa bomo imeli obilne padavine na severozahodu, je pojasnil Šter.

V kratkem času se bo ohladilo

Vremenska slika za soboto se je glede na napovedi v prejšnjih dneh spremenila. Sprva bo še toplo, ponekod tudi do 15 stopinj Celzija, padavine se bodo razširile nad vso Slovenijo, popoldne pa se bo od severa pričelo hladiti. V kratkem času se bo ohladilo za okoli 10 stopinj Celzija. Ob dotoku hladnejše zračne mase v višinah bo ozračje postalo bolj nestabilno. Ob prehodu fronte bo zapihal okrepljen severni do severovzhodni veter, na Primorskem pozno zvečer burja. 

Šter je dejal, da bo po nižinah večinoma ostalo brez snežne odeje. "Verjetno bo tudi kaj snežilo, a ker bodo tla topla in ker se bo intenziteta padavin v soboto popoldne zmanjševala, verjetno ne bo zapadlo veliko snega," napoveduje. Okoli pet centimetrov snega sicer lahko zapade na Koroškem, v višjih legah Notranjske in Dolenjske do deset centimetrov. V Alpskih dolinah in v višjih legah bo snega nekoliko več. Tam ga lahko zapade med 20 in 30 centimetrov. Ob tako dinamični situaciji je napoved še vedno negotova.

Gibanje padavin lahko spremljate na radarski sliki padavin.

V nedeljo se bo od severozahoda razjasnilo. Na Primorskem bo še pihala šibka burja. V ponedeljek bo sprva precej jasno. Jutro bo mrzlo in po nižinah megleno. Popoldne bo oblačnost naraščala.

Kako kaže v prihodnjem tednu? "V ponedeljek bo povečini sončno z jutranjo meglo po nižinah. Zjutraj bo temperatura med -5 in -10, čez dan pa okoli ničle. Od torka dalje kaže na bolj oblačno, a povečini suho vreme. Mraz bo popustil. Ob koncu tedna se verjetnost za padavine nekoliko poveča," pravijo na agenciji za okolje.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 1