Slovenija
118 ogledov

Vreme bo čez vikend še oviralo gibanje

ljubljana 30.01.14, sneg, padavine, zima, pluzenje, ciscenje snega, kidanje, fot
1/7
Anže Petkovšek
Vse do ponedeljka bodo poledica, sneg in žled zelo ovirali gibanje ljudi. Najhuje v petek na zahodu države. Takšne situacije niso pogoste, zato zahtevajo posebno pozornost, svarijo meteorologi.

Na posebni novinarski konferenci ARSO je meteorolog Aleš Poredoš opozoril na zelo neugodno vremensko dogajanje nad nami. Kot je opozoril, bodo vnovično sneženje, žled in poledica zelo vplivali na mobilnost, stanje naj bi se izboljšalo šele na pričetku novega tedna. Opozoril je, da se bodo zaradi obilice snega prožali snežni plazovi tudi tam, kjer to običajno ni navadno, na vsak način pa pristojni močno odsvetujejo odhod v gore, saj je nevarnost plazenja najvišje, rdeče stopnje. Ponekod lahko na dan pade tudi do 30 ali celo 40 centimetrov snega.

Hidrolog Janez Polajnar je svari pred poplavljanjem rek v JV Sloveniji. Najbolj bo še predvidoma narasla reka Reka, poplave bodo na obmolju Ilirske Bistrice. Povičan vodostaj se še v soboto pričakuje tudi na Vipavi s pritoki. Prek vikenda bo povišano tudi plimovanje morja, ki bo prestopilo obalo. V petek je bila tako vodna gladina kar 28 centimetrov nad obalno črto.

Predvsem na območju žledu velja opozorilo na veliko nevarnost poškodb zaradi padajočih vej in drevja. Kot je dejal Damjan Oražem iz Zavoda za gozdove je trenutno po ocenah z žledom prizadetih okoli 15 hektarjev gozdov, a se površina še širi. Ocen o škodi še nimajo, saj zaradi lastne varnosti delavci ne morejo iti na teren, saj je hoja po gozdu v takšnih razmerah smrtno nevarna. Najbolj je prizadeta Pivška kotlina z okolico. 

Na Gorenjskem predvsem težave v prometu

Življenje na zgornjem Gorenjskem je zaradi obilnih snežnih padavin včeraj teklo nekoliko počasneje kot običajno. Zaradi snega je bil promet precej upočasnjen, mnogi pa so se v službo namesto z avtomobili raje podali z avtobusi. Promet na cestah so marsikje ovirali tovornjaki, ki so obstali na strmejših odsekih, po cestah pa hodijo tudi pešci, saj pločniki, kljub trudu zimskih služb, še niso spluženi.

Zaposleni v stavbah z ravnimi strehami so preventivno čistili strehe, da te ne bi popustile pod težo snega. Sicer pa na Gorenjskem, kjer je okrog pol metra snega, zaenkrat ne beležijo, da bi sneg podiral drevje ali povzročal motnje na elektroenergetskem omrežju. Kot pojasnjujejo na Elektro Gorenjska, imajo več kot 60 odstotkov omrežja pod zemljo, zato v zadnjih dneh zaradi padavin na Gorenjskem ni bilo večjih težav pri oskrbi z električno energijo.

Jugovzhod okovan v led, vodo poganja agregat

Prav nasprotno pa je bilo na širšem Primorskem, Koroškem in Notranjskem, kjer so ves petek čez dan imeli težave pri oskrbi z elektriko. Deževje, predvsem ledeno, je dodatno obtežilo zasnežena drevesa, ta pa so se že od zgodnjih jutranjih ur podirala na ceste in napeljave.

Izredne razmere so bile ves dan na Notranjskem, predvsem v občinah Postojna, Ilirska Bistrica in Pivka, kjer je bilo zaradi nevarnosti na cestah in izpada elektrike zaprtih več šol in vrtcev. Popoldne se je podiranje dreves umirilo, še vedno pa je brez elektrike nekaj vasi. Območju je zaradi izpada elektrike, potrebne na črpališču v Postojni, grozilo še prekinitev oskrbe z vodo.

Kot so povedali v pivški civilni zaščiti, je zdaj na črpališču nameščen agregat. Prebivalcem območja svetujejo prekuhavanje vode.

Izredne razmere v občini Pivka

Na območju občine Pivka so vladale izredne razmere. V središču Pivke več ur ni bilo elektrike, zaprta sta ostala šola in vrtec, omejeno je bilo delo v trgovinah in zdravstvenem domu, prav tako ne delajo v podjetju Javor, je povedal poveljnik pivške civilne zaščite Jože Morel.

Na Pivškem je začelo deževati v četrtek popoldne, nato pa se je na nekaterih območjih pojavil žled. Gasilci so po Morelovih besedah bili ponekod na delu vso noč na petek in so odstranjevali veje z električnih napeljav in cestišč. Ceste so trenutno težje prevozne zaradi padajočih vej in drevja, se je že zgodilo, da je ostalo ukleščeno tudi gasilsko vozilo, je povedal Morel, ki krajane poziva, naj se čim manj zadržujejo zunaj, še posebej ne blizu drevja.

Voda prek bregov

Kot je bilo napovedano, je začela poplavljati reka Reka, njeni pritoki in manjše reke na širšem območju Ilirske Bistrice, kjer je še naprej napovedana nevarnost poplavljanja. Prav tako obstaja nevarnost poplavljanja v porečju Vipave in na širšem Goriškem območju, čeprav razmere trenutno niso kritične. Ob intenzivnejšem dežju se lahko močneje povečajo tudi pretoki manjših hudourniških vodotokov. Ponovno se lahko povečajo ojezerjene površine na kraških poljih Notranjske, zlasti na območju Loške doline in Pivškega podolja, opozarjajo na agenciji za okolje.

Zaprli šolo v Čepovanu

Zaradi obilice snega ter žleda je bila zaprta tudi Osnovna šola Čepovan na Banjški planoti. K odločitvi o zaprtju šole je pripomoglo tudi, da so uporabniki v Čepovanu ostali brez električne energije. To so sedaj že dobili nazaj.

Na severnem Primorskem izboljšanje

Stanje na severnoprimorskih cestah se je prek dneva izboljšalo, je za STA povedal vodja vzdrževanja pri CPG Nova Gorica Vanči Premrl. Ekipe so delale neprekinjeno in uspele rešiti vse večje zapore. Tako je zaprta le še cesta preko prelaza Predel zaradi snežnih plazov.

Cestni delavci so imeli obilico dela zaradi novozapadlega snega, ledenega dežja in žleda. V višjih predelih Bovške kotline je padlo tudi do meter novega snega, zato so se prožili snežni plazovi. Na območju Kanala in Cola pa je težave povzročal leden dež, ki je lomil drevje; zato so nekatere ceste še vedno zaprte.

V višje ležečih predelih na Kanalskem je sicer zapadlo le med 15 in 20 centimetri novega snega. Leden dež pa je podiral drevesa na celotnem območju, tako da pluženje cest ni bilo mogoče. Ponoči so zato na pomoč poklicali tudi gasilce, je za STA povedal vodja vzdrževanja pri CPG Nova Gorica Vanči Premrl.

Na Idrijskem in Cerkljanskem je v noči na petek zapadlo okrog 40 centimetrov snega. Na območju Logatca in Vrhnike to noč ni bilo večjih težav, je še povedal Premrl.

Cestno podjetje Gorica je imelo na terenu okrog 150 ljudi in 80 vozil, na delu je bila tudi težka mehanizacija.

Zaradi poledice je zaprta regionalna cesta Podnanos-Razdrto, zaradi zasneženega cestišča pa lokalna cesta Idrija-Vojsko. Zaradi snega na cestišču je prepovedan promet za priklopnike in polpriklopnike na cesti Ajdovščina-Col-Godovič. Sicer pa je trenutno na območju Elektra Primorska brez elektrike še 9900 odjemalcev.

Vreme nagajalo tudi na Koroškem

Do izpada elektrike je danes popoldne prišlo tudi na Koroškem, najhuje je v občinah Vuzenica in Ravne na Koroškem. Sicer pa ima zaradi podrtih dreves že ves dan pri vzdrževanju cest težave zimska služba. Dež, ki je sledil četrtkovemu sneženju, je zelo obtežil drevesa, ki so tako padala tudi po cestiščih in ovirala promet in pluženje ter posipavanje cest. Po podatkih vodje vzdrževalne baze podjetja Voc Celje v Otiškem Vrhu Aleksandra Celana so v petek po Koroškem morale intervencije službe kar v okoli 40 primerih odstranjevati veje in drevesa s cestišč, da so tako omogočili prevoznost cest. Ceste sicer ves čas plužijo in posipavajo, razmere pa bodo spremljali še naprej.

Na Štajerskem se je zaradi mokrega snega in žleda podrlo več dreves in prišlo do izpada električne energije v Lovrencu na Pohorju, Rogozi, Oplotnici, Poljčanah in Limbušu. Večino izpadov so serviserji Elektra Maribor že odpravili.

Po podatkih Policijske uprave Novo mesto na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju vreme ne povzroča težav v prometu. Zaradi vremena, razen ponekod poledice, na omenjenem območju ni bilo posebnosti., naj z napravami ravnajo, kot da so pod napetostjo.

Policija vas lahko kaznuje

V zimskih razmerah se morate na cesto odpraviti primerno opremljeni. Če voznik svojega vozila ne opremi s predpisano zimsko opremo, ga lahko doleti kazen 40 evrov. Če se vozilo, ki nima predpisane opreme ali je v prometu, ko ne bi smelo biti, ustavi na cesti in ovira promet, ga mora voznik nemudoma umakniti, voznik pa dobi globo 500 evrov in pet kazenskih točk.

200 evrov je globa za voznika, ki ima na vozilu sneg, led, vodo ali druge snovi, ki bi lahko vplivale na vozne lastnosti vozila ali bi se lahko raztresale ali razlivale.

Z globo 300 evrov pa je za prekršek kaznovan voznik, ki pozimi ali v zimskih razmerah ne upošteva  prometne signalizacije, ki označuje zimske razmere, zaradi katerih je promet na določenem delu ceste prepovedan ali omejen.

V prihodnjih dneh podobno vreme

V soboto bo oblačno s padavinami, ki bodo močnejše v zahodni Sloveniji. Po večini bo deževalo. Morje bo poplavljalo med 9. in 12. uro. Opozorilna višina morja bo v času plime presežena tudi v nedeljo.

V nedeljo bo dež v notranjosti Slovenije spet prehajal v sneg, na Primorskem bo še deževalo. V ponedeljek zjutraj bo sneženje povsod ponehalo, na Primorskem se bo delno razjasnilo. Pihala bo zmerna burja.

Kako ste vi doživljali vremensko dogajanje? Fotografije nam lahko pošljete prek spodnjega obrazca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.