Slovenija
30450 ogledov

Vreme: Kdaj in kje lahko pričakujemo sneg?

Sneg
Vremenoslovci napovedujejo sneg. Dars voznike opozarja: Pripravite zimsko opremo.

Vremenoslovci za danes napovedujejo pretežno oblačno vreme, občasno bodo še padavine, deloma plohe. "Danes bo pretežno oblačno, občasno bodo še padavine, deloma plohe," pišejo pri Agenciji za okolje. "Popoldne bo dež večinoma ponehal, oblačnost se bo ponekod trgala. Najvišje dnevne temperature bodo v alpskih dolinah okoli 6, drugje od 9 do 13, ob morju do 16 stopinj Celzija."

Ponoči se bo po napovedih Arsa deloma razjasnilo, jutri zjutraj bo po nižinah megla ali nizka oblačnost. "Čez dan bo zmerno oblačno z nekaj sonca, več oblačnosti bo v hribovitih krajih na zahodu," pišejo pri Arsu. "Zapihal bo šibak jugozahodnik. Najnižje temperature bodo od 1 do 6, na Primorskem okoli 10, najvišje dnevne od 8 do 15 stopinj Celzija."

V soboto bo na Primorskem in v Pomurju precej sončno. "Drugod bo dopoldne še nekaj dežja, ki bo popoldne ponehal, oblačnost se bo trgala," napovedujejo pri Arsu. "Ohladilo se bo. V nedeljo se bo pooblačilo, na zahodu se bodo popoldne začele pojavljati padavine."

Modelska napoved za deset dni | Avtor: Arso Arso

Nad severnim Sredozemljem je plitvo ciklonsko območje s frontalnim valom. Z jugozahodnikom priteka k nam vlažen in nekoliko hladnejši zrak.

Od 1. do 6. decembra

Naši kraji bodo po napovedih Arsa sprva pod vplivom ciklonskega območja s središčem nad zahodnim Sredozemljem, ki se bo v drugem delu tedna pomaknilo nad južni Balkan in oslabelo.

"V nedeljo se bo pooblačilo, padavine se bodo od zahoda širile nad vso državo in se v noči na ponedeljek in v ponedeljek okrepile," pišejo pri Arsu. "Meja sneženja se bo postopno spustila do nižin. V torek bo še možno rahlo sneženje, v drugi polovici prihodnjega tedna pa bo predvidoma suho in hladno vreme."

Kdaj in kje lahko pričakujemo sneg?

Vremenski portal Ciklon.si, ki objavlja srednjeročno vremensko napoved opominja, da se v nedeljo začne meteorološka zima. "Pred nami je zelo zanimiv december," pišejo pri Ciklon.si. "Z začetkom meterološke zime bomo vstopili v bistveno hladnejše in bolj dinamično obdobje."

Za soboto napoveduje nekaj dežja in tudi sneženja nad okoli 800 metri nadmorske višine. "Za vremensko fronto bo začel pritekati občutno hladnejši zrak," napovedujejo pri Ciklon.si. Nato se bo po napovedih portala prehodno otoplilo, s čimer se bo meja sneženja dvignila na okoli 1200 metrov nadmorske višine, v ponedeljek pa sledi obrat z mejo sneženja, ki se bo marsikje spustila do nižin."

"Ameriški model GFS je hladnejši in kaže sneženje po nižinah večji del poslabšanja na severu Slovenije," še navajajo pri Ciklon.si. "Evropski model ecmwf je toplejši, vendar padavine trajajo dalj časa zaradi nekoliko drugačne poti sredozemskega ciklona in ponehajo šele v torek čez dan. Nato sledi nekaj suhih dni, proti koncu naslednjega tedna pa nov vdor s severa proti Sredozemlju." Nad Ekvatorjem je na 30mb po sliki 2 že videti qbo-, kar pomeni da so začeli pihati vzhodni vetrovi. Med 80N in 90N pa tudi obrat 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • matermila 12:47 28.november 2019.

    Nad Ekvatorjem je na 30mb po sliki 2 že videti qbo-, kar pomeni da so začeli pihati vzhodni vetrovi. Med 80N in 90N pa tudi obrat .....In avtor misli,da povprečni bralec ve kaj naj bi to pomenilo.