Slovenija
4088 ogledov

Vreme: Končno sonce, ampak ne za dolgo

Aprilsko vreme Profimedia
Sončno vreme ne bo vztrajalo dolgo. Že v prihodnjih dneh lahko pričakujemo nove vremenske motnje.

"Ciklonsko območje se je končno umaknilo iz naših krajev, zato imamo po dolgem času sončno vreme. Vendar se bo v prihodnjih dneh spet povečala spremenljivost, na vreme pri nas bodo vplivale številne atlantske motnje, ki bodo potovale čez srednjo in del severne Evrope proti vzhodu," piše portal Ciklon.si

Prva motnja bo naše kraje prešla v soboto, s seboj pa bo nosila krajevne plohe. Ni izključen niti pojav kakšne nevihte. 

"Naslednja motnja nas bo dosegla v torek, 19.marca. Pred planiškim vikendom pa se napovedi precej spreminjajo, če bi me vprašali včeraj, bi rekel, da bo planiški konec tedna precej spremenljiv s pogostimi padavinami. Danes je slika nekoliko drugačna," pojasnjuje Gregor Skok.

Kako se bo vremensko odvil planiški konec tedna, je odvisno od tega, kako se bodo pomikal atlantske motnje. Po enem scenariju je možno, da bo Planica ovita v svončno kuliso, po drugem pa se obeta veliko bolj spremenljivo vreme. "Mjo je v močni fazi 5 in bo šel v 6 in 7. Za 5 je značilen greben nad večjim delom Evrope in ciklogeneza nad Marokom. Izračuni vidijo v drugi polovici naslednjega tedna prav to, odcep proti Maroku. Nov produkt ecmwf, ki je narejen s pomočjo umetne inteligence, vidi lep greben nad srednjim delom Evrope, ki prinaša toplo in sončno vreme. V tem primeru se atlantske motnje pomikajo čez Severno Evropo. Pri skupinskem izračunu, ki je trenutno najbolj zanesljiv, pa greben ostane nad severnim delom Atlantika in verjetno bi nastala višinska dolina nekje okoli nas, ki jo skupinski izračun na taki razdalji ne vidi. Hladen zrak v višinah pa seveda prinaša bolj spremenljivo vreme s pogostimi plohami. Na koncu se zgodi da anticiklon popolnoma razpade in nastane izrazito ciklonsko območje nad severnim delom Atlantika. Vetrovi v višinah obrnejo spet od zahoda oz. jugozahoda, ki prinaša iz Sredozemlja sicer topel, vendar precej vlažen zrak. V tem primeru bi se marec zaključil s precej spremenljivim zadnjim tednom. Za Planico bo treba počakati torej še nekaj dni za bolj točno napoved," poudarja.

Kaj nas čaka v prihodnjih dneh?

"Jutri bo delno jasno, sprva bo nekaj več oblačnosti v vzhodni, popoldne pa v zahodni Sloveniji. V zahodnih in v osrednjih krajih bo zapihal jugozahodnik. Najnižje jutranje temperature bodo od -2 do 4, najvišje dnevne od 14 do 18 °C," napoveduje agencija za okolje. "V petek se bo od zahoda postopoma pooblačilo, ponekod bo pihal jugozahodnik. Še nekoliko topleje bo."

V soboto bo spremenljivo do pretežno oblačno s krajevnimi plohami, lahko nastane tudi kakšna nevihta. V nedeljo bo deloma jasno in suho. Najvišje dnevne temperature bodo v nedeljo od 15 do 18 °C.

"V ponedeljek bo verjetno vse več oblačnosti, popoldne ali zvečer se bodo pojavljale krajevne padavine, ki bodo verjetno vztrajale tudi v noči na torek. Od torka do vključno četrtka kaže na suho vreme. Trenutno je še negotovo, koliko bo jasnine in kako toplo bo. Večje ohladitve vseeno ne pričakujemo. Prihodnji petek se bo verjetnost za padavine znova nekoliko povečala," pogled naprej usmerjajo na agenciji za okolje.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.