Slovenija
6447 ogledov

Vreme: Krajevno lahko tudi do 40 °C

vročina
1/7
Saša Despot
Od sobote naprej se bo vremenska slika nad Evropo bistveno spremenila, poudarjajo na Agenciji RS za okolje.

"Ob koncu tedna in v prvi polovici naslednjega tedna bo pred obalami zahodne Evrope skoraj nepremično vztrajalo ciklonsko območje, ki bo na svoji vzhodni strani potiskalo vroč zrak iznad severne Afrike proti zahodni in deloma osrednji Evropi. Istočasno se bo nad severnim in osrednjim delom Evrope krepilo območje visokega zračnega tlaka, zato lahko v precejšnjem delu Evrope pričakujemo suho vreme in sončno vreme," napovedujejo. 

Za vzhod Španije, zahodni del Alp, Francijo, Beneluks in deloma Nemčijo napovedujejo izredno vroče popoldneve, še posebej od torka do četrtka. Na tem območju bo namreč dotok vroče afriške zračne mase najmočnejši. "Marsikje bo več kot 10 °C topleje, kot je normalno za konec junija," pojasnjujejo. Najvišja temperatura zraka bo po nižinah krepko presegla 30 °C, krajevno bo morda dosegla celo 40 °C. 

Z drugačnim vremenom pa se bodo soočili na skrajnem severu in v precejšnjem delu vzhodne Evrope. Tam bo namreč prevladovalo sveže in nestanovitno vreme, saj bodo ti kraji pod vplivom hladne zračne mase v višinah. 

vročina | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Vročinski val se bo proti koncu tedna pomikal proti vzhodni Evropi, a bo na poti že nekoliko oslabel. "Vremenska napoved za Slovenijo je zaradi časovne oddaljenosti še negotova, verjetno bo od sredine prihodnjega tedna nekaj vročih ali zelo vročih ter suhih dni," pravijo o obetih za naše kraje. 

Se ponavlja junij 2015?

Podobnemu vremenskemu vzorcu smo bili nazadnje priča na začetku koledarskega poletja leta 2015. V Parizu se je takrat temperatura povzpela do 39,7 °C, v Londonu do 36,7 °C. Nov temperaturni rekord je padel v Nemčiji, kjer so izmerili 40,3 °C.

Slovenijo je vročina takrat dosegla na začetku julija. 7. julija so tako v Dobličah namerili 36,5 °C, v Ljubljani pa 36,1 °C. Značilnost tistega vala so bila posamezna izredno topla jutra.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 2
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 21:52 20.junij 2019.

    a spet za 3 dni lepo vreme, pol pa dež, toča neurja cel teden... a je to kak vročinski val? Včasih smo mel vročinske vale brez dežja po mesec, dva tri.