Slovenija
9019 ogledov

Vreme: Obup, ki smo mu priča zadnje dni, do konca meseca

Dež padavine neurje vreme
1/3
Profimedia
Vremenska napoved do konca maja: Težko bomo našli več kot tri dneve skupaj, ko nad Slovenijo ne bo deževalo.

Še 9 dni je ostalo do konca meteorološke pomladi. Letošnja bo spet med toplejšimi, saj ne bomo imeli meseca, ki bi bil pod dolgoletnim povprečjem 1991-2020. Marec je nad osrednjo Slovenijo najbolj izstopal, saj so bile anomalije okoli 2,5 °C nad povprečjem, april je imel nižje temperature, maj pa bo blizu povprečja oziroma kakšno desetinko do pol stopinje toplejši. Vrhunec smo imeli februarja, nato pa je s slabljenjem El Nina padala tako temperatura oceanov kot temperaturne anomalije nad Slovenijo.

V zadnji majski dekadi bosta na nas vplivali še dve višinski dolini s hladnejšim zrakom, ki bosta v naši neposredni bližini, zato še vedno velja, da bodo težko trije ali štirje dnevi skupaj, kjer nad Slovenijo ne bo padla vsaj kaplja dežja, ugotavljajo meteorologi portala Ciklon in dodajajo, da bo pot zelo podobna, kot jih gledamo že kar nekaj časa iznad Biskajskega zaliva, preko Jadrana oziroma severnega dela Sredozemlja in naprej proti Turčiji: "Prva nas bo dosegla v soboto, večji vpliv pa bomo čutili v nedeljo, ko bodo zaradi fronte, plohe in nevihte spet pogostejše. Naslednja pa nas bo dosegla v torek, bolj nestabilna zračna masa bo nad nami vztrajala tudi v sredo, 29. maja."

naliv dež vreme | Avtor: Profimedia Profimedia

Po zadnjih izračunih se bo subtropski anticiklon okrepil nad območjem Alp in Srednjo Evropo z bistveno toplejšim zrakom v višinah in s tem bolj stabilno zračno maso. Tako bi lahko poletje prišlo kmalu, prvi poskus se bo zgodil že v prvem tednu junija, vendar bo trena počakati še nekaj dni za potrditev, pišejo vremenoslovci portala Ciklon.

Jutri bo dopoldne deloma sončno, popoldne pa spremenljivo oblačno, nastajale bodo krajevne plohe in nevihte, najvišje temperature bodo med 18 °C in 23 °C.

V petek bo dopoldne deloma sončno, popoldne pa bo občasno bolj spremenljivo, ponekod bodo nastale krajevne plohe in nevihte, pihal bo jugozahodni veter, najvišje temperature bodo med 19 °C in 24 °C.

Dež padavine neurje vreme | Avtor: Profimedia Profimedia

V soboto bo dopoldne večinoma sončno, popoldne pa bo občasno bolj spremenljivo, ponekod bodo nastale krajevne plohe in nevihte, najvišje temperature bodo med 20 °C in 25 °C.

V nedeljo bo spet bolj spremenljivo, nastajale bodo krajevne plohe in nevihte, ponekod bo pihal severovzhodni veter, najvišje temperature bodo 19 °C in 24 °C, na Goriškem do 27 °C.

V ponedeljek bo spet več sončnega vremena, v popoldanskem času lahko nastane kakšna ploha ali nevihta, najvišje temperature bodo med 21 °C in 27 °C.

Pozor: Napovedi do 5 dni so kar zanesljive, potem pa se zanesljivost napovedi vsak dan zmanjšuje!

Komentarjev 3
  • metod7 22:27 22.maj 2024.

    Maj je že več let zaporedoma najbolj posrani mesec. Prevzel je sloves aprila...

  • Idioti 21:23 22.maj 2024.

    Nimam kam dodati pa vseeno . Ko bo Slovenska vojska tko marširala bodo babe , če bo pa boljše , bodo pa mogoče res vojaki ! https://www.youtube.com/shorts/UJUghSLK3H0