Slovenija
20953 ogledov

Vreme: Precej zimsko bo, Arso napoveduje sneg

Sneg Profimedia

"V nedeljo bo zasnežilo gorske prelaze, predvidoma bo snežilo tudi v nekaterih alpskih dolinah," napovedujejo pri Agenciji za okolje. "Zadnje sneženje oktobra smo v Ratečah beležili leta 2012, rekord pa je iz leta 1970, ko je zapadlo 34 cm snega."

Za danes napovedujejo bo precej jasno z občasno povečano koprenasto oblačnostjo. "Dopoldne bo ponekod po nižinah vztrajala megla," pišejo pri Arsu. "Najvišje dnevne temperature bodo od 17 do 21 stopinj Celzija."

Jutri bo povečini sončno z jutranjo meglo po nekaterih nižinah. Popoldne se bo v hribovitem svetu zahodne Slovenije oblačnost povečala, zvečer bodo na severozahodu padle prve dežne kaplje. Najnižje jutranje temperature bodo od 4 do 10, ob morju okoli 13, najvišje dnevne od 17 do 20 stopinj Celzija.

V noči na nedeljo se bo povsod pooblačilo in pričelo deževati. "Ob morju bo sprva tudi kakšna nevihta. Začel bo pihati severovzhodnik, na Primorskem proti jutru burja," pišejo pri Arsu. "V nedeljo bo oblačno s padavinami in občutno hladneje. Meja sneženja se bo čez dan spustila na okoli 1000 m, predvsem v severnih krajih pa tudi do okoli 700 m nadmorske višine. Pihal bo severovzhodnik, na Primorskem zmerna burja. V noči na ponedeljek bodo padavine večinoma že ponehale. V ponedeljek bo sprva oblačno, popoldne se bo prehodno delno zjasnilo. Veter bo slabel."

Modelska napoved za deset dni | Avtor: Arso Arso

Nad jugozahodno in srednjo Evropo ter nad zahodnim Balkanom je območje visokega zračnega tlaka. V višinah priteka nad naše kraje z vetrovi zahodnih smeri razmeroma suh in toplejši zrak.

Od 12. do 17. oktobra

Od ponedeljka se bo nad srednjo Evropo, severnim Sredozemljem in zahodnim Balkanom obnavljalo ciklonsko območje, ki bo vplivalo tudi na vreme pri nas. "Sprva bo v spodnjih plasteh od vzhoda pritekal precej hladen zrak," še napovedujejo pri Arsu. "V soboto bo nad Alpami predvidoma nastalo območje visokega zračnega tlaka."

Od ponedeljka do petka kaže na povečini oblačno vreme s pogostimi padavinami. V ponedeljek in torek se meja sneženja občasno lahko spusti pod 1000 m nadmorske višine. V drugi polovici tedna bo nekoliko topleje. V soboto bo spet več sonca.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • lulibuc 10:09 09.oktober 2020.

    Ne bo snega, corona ga bo stopila, še predno bo pristal na zemlji