Slovenija
27 ogledov

Vreme preganja turiste

Portorož bo turistov najbolj poln prvega in drugega maja. (Foto: Nataša Ručna) Žurnal24 main
Portoroški hoteli imajo po oceni julija glede na isti mesec lani do pet odstotkov slabši obisk. Še bolj pa se slabše vreme pozna pri enodnevnih gostih in s tem izvenhotelski porabi.

"Predvidevamo, da bo nočitev nekje do pet odstotkov manj kot julija lani, vendar to zagotovo ne bo zelo vplivalo na celoletno statistiko," ocenjuje Lea Šuligoj iz Turističnega združenja Portorož. Razlog za nekoliko slabše podatke v letošnjem juliju je deževno in oblačno vreme. Kljub temu se v hotelih v piranski občini le še tu pa tam da dobiti kakšno prosto sobo. Pretekli mesec so imeli za 12 odstotkov več nočitev kot v enakem obdobju lani, podatki za prvih šest mesecev letošnjega leta pa kažejo, da je bilo gostov glede na prvo polletje lani za 18 odstotkov več. Za avgust predvidevajo, da bo obisk podoben lanskemu. Med gosti prevladujejo tuji, med njimi je največ Italijanov, Avstrijcev in Nemcev.

Nočitve na črno

V portoroškem turističnem združenju pa nimajo pravih podatkov o zasedenosti zasebnih sob. "Podatke o nočitvah dnevno preverjamo pri turističnih agencijah, vendar opažamo, da vsi sobodajalci ne prijavljajo svojih gostov. Tako lahko uradni podatki na vrhuncu sezone kažejo zelo slabo zasedenost, medtem ko proste sobe v turistični agenciji praktično ni več mogoče najti," pojasnjuje Šuligojeva.

Animacija ob dežju

"Hotelske kapacitete imamo zasedene nekje od 90 do 95 odstotkov in računamo, da bo letošnja poletna sezona podobna lanski," meni Dean Kocjančič, predstavnik Hotelov Bernardin, pod katere spadajo St. Bernardin Resort, Metropol Resort, Salinera Resort, San Simon Resort in Hotel Piran. "Če je letos malo bolj deževen julij, je bil lani tak avgust," doda. Za zabavo gostov ob deževnih dneh poskrbijo z animacijskimi programi, predvsem s kreativnimi delavnicami za otroke in plesnimi, glasbenimi in drugimi prireditvami za odrasle. "Bolj kot pri nastanitvah pa se slabše vreme pozna pri izvenhotelski porabi, denimo pri restavracijah ali plažah, s katerimi upravljamo," še pove Kocjančič.

Manj kampiranja

V Turističnem združenju Izola prav tako ugotavljajo, da se je v prvih treh tednih julija glede na enako obdobje lani število nočitev malenkost znižalo, in sicer za tri odstotke. Najbolj se to pozna pri gostih v kampu. Po drugi strani so junija imeli za tri odstotke več nočitev kot istega meseca lani, za avgust pa pričakujejo, da bodo dosegli lanske številke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.