Slovenija
12942 ogledov

Vreme: prihaja silovit vdor hladnega zraka, spet bo snežilo

Veter in dež
1/3
"V naslednjih desetih dneh ne kaže, da bi se vreme za dalj časa ustalilo. Pogosti bodo prodori hladnega zraka, ali pa bomo pod vplivom ciklonskih območij," napovedujejo vremenoslovci agencije za okolje.

Nova ohladitev nas čaka v nedeljo, a ta ne bo tako izrazita, kakor pretekli konec tedna.

V soboto bo jutro bo še precej jasno, čez dan pa se bo na zahodu pooblačilo in v zahodni polovici države so že možne manjše padavine, ki se bodo zvečer krepile. Dnevne temperature bodo najvišje v tem tednu, na vzhodu se bo segrelo do 23 stopinj Celzija.

Nedelja bo oblačna in deževna. Temperature bodo večinoma malo nad 10 stopinj Celzija. V gorah bo spet snežilo. Poslabšanje vremena bo prineslo izrazito vetrovno vreme, ki bo vztrajalo vse do sredine prihodnjega tedna.

Najmočnejše sunke vetra pričakujemo v nedeljo zvečer in v noči na ponedeljek.

Za nedeljo popoldan in ponedeljek je Arso zaradi vetra za jugozahodni del države razglasil oranžni alarm.

Vremenski alarm | Avtor: Arso Arso

"Splošna vremenska situacija je neobičajna za sredino maja in je bolj značilna za hladno polovico leta. Nad osrednjim Sredozemljem se bo v nedeljo zadrževalo ciklonsko območje, nad zahodno in srednjo Evropo pa se bo krepil anticiklon. Med obema sistemoma bo nastala velika razlika v zračnem tlaku (okoli 35 hPa), ki bo najbolj izrazita prav nad Alpami in našimi kraji. Prav zaradi velike tlačne razlike bo zelo vetrovno. V višinah bodo pihali vlažni vzhodni vetrovi, pri tleh pa bodo prevladovali vetrovi severovzhodne in severne smeri. Razmere v ozračju bodo ugodne za nastanek močnih spuščajočih vetrov – burje in severnega fena. Veter bo zapihal že v nedeljo zjutraj in se čez dan postopno krepil," napovedujejo.

Maj bo po dobrem letu prvi podpovprečno topel mesec

V prvih desetih dneh maja bo povprečna temperatura za okoli 3 stopinje Celzija nižja od dolgoletnega povprečja in verjetno bomo v letošnjem maju prekinili 13-mesečni niz nadpovprečno toplih mesecev. Tudi v sredini maja bo, kot kaže, temperatura še vedno pod povprečjem, vendar negativni odklon ne bo tako izrazit kakor v začetku.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.