Slovenija
128 ogledov

Vreme: Uživajte, dokler lahko

Sonce Profimedias
Večji del dneva bo sončen; popoldne se bo postopno pooblačilo, proti večeru bo ponekod v zahodi Sloveniji že rahlo deževalo. Spremenljivo vreme vse do prihodnjega vikenda.

Ponoči se bo dež razširil na večji del Slovenije in zjutraj večinoma ponehal. Najnižje jutranje temperature bodo jutri od 6 do 12 stopinj Celzija. Jutri bo pretežno oblačno, popoldne se bo od severa delno zjasnilo. Pojavljale se bodo krajevne plohe. V ponedeljek in torek bo spremenljivo do pretežno oblačno, predvsem popoldne se bodo pojavljale krajevne plohe. Ponekod bo pihal severni veter.

"Ozračje nad Evropo bo še naprej dokaj nestabilno. V torek bomo še na robu obsežne višinske doline hladnega zraka, ki se bo zadrževala nad vzhodno polovico Evrope, nato bodo naši kraji pod vplivom jugozahodnih višinskih vetrov, s katerimi bo dotekal toplejši zrak," vreme v prihodnjem tednu orišejo na Arsu.

Nadaljujejo, da bo v torek spremenljivo s krajevnimi plohami. Od srede do nedelje bo kot kaže majhna verjetnost za popoldanske krajevne padavine. Najvišje dnevne temperature bodo do vikenda večinoma od 15 do 20, za vikend pa tudi več kot 20 stopinj Celzija.

April toplejši od dolgoletnega povprečja

Potem ko je bil letošnji marec v Sloveniji eden najtoplejših v zgodovini meritev, se je, gledano povprečno, toplejše vreme nadaljevalo tudi v aprilu. Minuli mesec je bil namreč v Ljubljani za dobro stopinjo toplejši od dolgoletnega povprečja, podobno je bilo tudi drugje, je STA povedal Andrej Velkavrh z Agencije RS za okolje (Arso).

April je sicer zaznamovala pozeba, ki je 21. in 22. aprila v kmetijstvu povzročila veliko škodo. Pred tem pa so bile v prvi polovici aprila temperature precej nad povprečjem, nato je sledila pozeba in ohladitev precej pod povprečjem dolgoletnih temperatur, konec meseca pa so bile temperature okoli povprečja, je aprilsko vremensko oz. temperaturno dogajanje povzel Velkavrh.

V mesecu maju, ki je sicer znan po še vedno možnih ohladitvah, bo glede na izkušnje in zdajšnje ocene prevladovalo spremenljivo vreme. Kot je povedal Velkavrh, v prvi polovici meseca kaže na razmeroma povprečne temperature za ta letni čas, medtem ko bodo količine padavin krajevno različne.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.