Slovenija
14393 ogledov

Vreme v juniju: Vonja po poletju še dolgo ne bo!

Oblaki
Kakšno vreme nas čaka ob začetku meteorološkega poletja?

"Še nekaj dni je do začetka meteorološkega poletja, mi pa smo še pred enim poslabšanjem vremena," pišejo pri vremenskem portalu Ciklon.si, kjer objavljajo srednjeročno vremensko napoved. "Jutri bo na nas vplivalo ciklonsko območje, ki bo prišlo z juga, dan kasneje pa še odcepljeno jedro bolj arktičnega izvora."

Napovedujejo, da bo v torek zlasti na Primorskem nekaj sonca, v popoldanskem času pa bodo nastajale tudi nevihte, pri čemer ni izključena tudi toča. "V sredo bo nad nami najhladnejši zrak, zato bo večinoma deževalo, brez neviht," pišejo pri Ciklon.si. "Sledi izboljšanje vremena s kar precej sonca, ni pa izključeno, da se bo odcepljeno višinsko jedro hladnega zraka spet vrnilo in se začelo obračati vzvratno nazaj. Če se bo začelo vrteti nazaj, lahko dobimo pošiljko vlažnega zraka."

30 stopinj Celzija bomo dosegli pozno

Dodajajo, da mraza ravno ne bo, se bo pa še naprej nadaljevala spremenljivost, trideset stopinj Celzija pa bomo letos po napovedih portala dosegli zelo pozno. 

"Letos zna biti ta dan precej pozno, podobno kot v letu 2016, ko smo imeli ravno ob koncu maja arktični vdor," pišejo pri Ciklon.si. "Že sedaj pa je jasno, čeprav se še ni začelo meteorološko poletje, da bomo leto 2003 težko presegli - takrat smo imeli prvi vroč dan že 6.maja in smo jih na koncu zbrali 54."

Agencija za okolje sicer za ponoči napoveduje pooblačitev, v drugem delu noči bo v južni Sloveniji pričelo deževati. "Najnižje jutranje temperature bodo od 9 do 16 stopinj Celzija," pišejo pri Arsu. "Jutri bo oblačno, dež bo dopoldne zajel vso državo. Najvišje dnevne temperature bodo od 14 do 20 stopinj Celzija."

V torek in sredo oblačno s padavinami

V torek bo oblačno, občasno bodo padavine, deloma plohe in posamezne nevihte. V sredo bo oblačno s padavinami, ki bodo popoldne ponehale. Na Primorskem bo zapihala burja.

"Nad osrednjim Sredozemljem se poglablja ciklonsko območje, ki se pomika proti severu," razlagajo pri Arsu. "Z vetrovi južnih smeri priteka nad naše kraje topel in postopno bolj vlažen zrak."

Modelska napoved za deset dni | Avtor: Arso Arso

V četrtek bo na vreme pri nas vplivalo višinsko jedro hladnega zraka, od petka do nedelje pa kaže, da se bo vreme ustalilo. "V začetku naslednjega tedna pa bomo pod vplivom odcepljenega jedra nad Balkanom," še pišejo pri Arsu.

Za vikend bolj sončno in topleje

V četrtek bo dokaj sončno, popoldne bodo krajevne plohe. "Dnevne temperature bodo okoli 20 stopinj Celzija," še napovedujejo pri Arsu. "Od petka do nedelje bo sončno in postopno topleje. V ponedeljek in torek bo spremenljivo vreme s krajevnimi plohami in nevihtami. Dnevne temperature bodo okoli 24 stopinj Celzija."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2